9 definiții pentru gogâlț


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GOGẤLȚ interj. Cuvânt care imită zgomotul făcut de cineva care înghite repede, cu lăcomie un aliment sau un lichid. – Onomatopee.

GOGẤLȚ interj. Cuvânt care imită zgomotul făcut de cineva care înghite repede, cu lăcomie un aliment sau un lichid. – Onomatopee.

gogâ i [At: RUSSO, S., ap. DA / V: co~ / E: fo] Cuvânt care imită zgomotul făcut de cineva care înghite repede și lacom un aliment sau un lichid Cf ghiorț.

GOGÂLȚ interj. (se folosește, uneori repetat, pentru a reda zgomotul produs de înghițirea repede și cu lăcomie a unui aliment sau a unui lichid). /Onomat.

gogâlț! int. exprimă sgomotul înghițirii lacome: gogâlț! îi mergeau sarmalele întregi pe gât CR.

GOGÎ́LȚ interj. Onomatopee redînd sunetul care se aude cînd cineva înghite mîncarea sau băutura cu lăcomie. Atunci, lupul nostru începe a mînca hîlpov; și gogîlț, gogîlț... îi mergeau sarmalele întregi pe git. CREANGĂ, P. 32. ◊ (Substantivat) Un gogîlț înădușit și la răstîmpuri deopotrivă de scurte era singura înștiințare că strîmturile gîtului au fost biruite. HOGAȘ, M. N. 69.

cogî́lț, gogî́lț și gogî́rț (rudă cu bg. hŭlcam, sughiț. V. cobîlț, hîlțîĭ) interj. care arată zgomotu celuĭ care mănîncă înghițind cu lăcomie și cam înecîndu-se. – Sin. cu ghĭorț.

gogî́lț și gogî́rț, V. cogîlț.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: gogâlț
gogâlț interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • gogâ

gogâlț

 • 1. Cuvânt care imită zgomotul făcut de cineva care înghite repede, cu lăcomie un aliment sau un lichid.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • Atunci, lupul nostru începe a mînca hîlpov; și gogîlț, gogîlț... îi mergeau sarmalele întregi pe gît. CREANGĂ, P. 32.
   surse: DLRLC
  • (și) substantivat Un gogîlț înădușit și la răstîmpuri deopotrivă de scurte era singura înștiințare că strîmturile gîtului au fost biruite. HOGAȘ, M. N. 69.
   surse: DLRLC

etimologie: