10 definiții pentru ghiorț

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GHIORȚ interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de cel care bea un lichid cu înghițituri mari sau de intestinele goale. – Onomatopee.

GHIORȚ interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de cel care bea un lichid cu înghițituri mari sau de intestinele goale. – Onomatopee.

ghiorț i [At: DELAVRANCEA, H. T. 11 / V: ~rc / E: fo] 1 Cuvânt care imită sunetul produs de cel care bea un lichid cu înghițituri mari sau de intestinele goale. 2 Cuvânt care imită sunetul produs de un corp care este aruncat sau cade în apă. 3 Cuvânt care imită sunetul produs de stomac Cf ghiorțăi (2).

GHIORȚ interj. Onomatopee care redă sunetul ce se aude cînd cineva înghite cu zgomot o băutură sau cînd are intestinele goale. Dacă burta e goală, afurisita, te dă de rușine. O auzi: ghiorț, ghiorț, ghiorț. STANCU, D. 52. Suge un fund de tinichea [cu bragă]. Ghiorț, ghiorț, ghiorț. DELAVRANCEA, H. TUD. 15.

GHIORȚ interj. (se folosește pentru a reda zgomotul produs de înghițirea cu lăcomie a unui lichid sau de intestinele goale). /Onomat.

ghiorț n. vânt din stomac ce iese cu sgomot prin gură. [Onomatopee].

ghĭorț! interj. care arată huĭetu înghițiriĭ cu sughiț orĭ cu oare care huĭet, cum e cînd mănîncĭ cu lăcomie. – Sin. cu cogîlț.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ghiorț interj.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ghiórț interj. – Exprimă zgomotul produs cînd se înghite mîncarea sau băutura. Creație expresivă. – Der. (în)ghiorțăi, vb. (a înghiți, a înfuleca, a îndopa; a ghiolcăi mațele), cf. ghiorăi; ghiorțăitură, s. f. (înghițitură mare; chiorăială).

Intrare: ghiorț
ghiorț interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • ghiorț
ghiorc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ghiorținterjecție

  • 1. Cuvânt care imită zgomotul produs de cel care bea un lichid cu înghițituri mari sau de intestinele goale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Dacă burta e goală, afurisita, te dă de rușine. O auzi: ghiorț, ghiorț, ghiorț. STANCU, D. 52. DLRLC
    • format_quote Suge un fund de tinichea [cu bragă]. Ghiorț, ghiorț, ghiorț. DELAVRANCEA, H. TUD. 15. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.