14 definiții pentru ghidon

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GHIDON, ghidoane, s. n. Bară de oțel curbată la capete, fixată transversal pe furca roții directoare a unei biciclete, a unei motociclete, a unui scuter, acționată de mâinile conducătorului și servind la menținerea sau la schimbarea direcției vehiculului respectiv. – Din fr. guidon.

ghidon sn [At: DA ms / Pl: ~oane / E: fr guidon] 1 (Mil) Fanion pentru alinierea infanteriei. 2 Bară de oțel curbată la capete, fixată pe furca roții directoare a unei biciclete, a unei motociclete, a unui scuter, acționată de mâinile conducătorului și servind la menținerea sau la schimbarea direcției vehiculului respectiv. 3 (Mrn) Pavilion din codul internațional de semnale, cu fluturătura tăiată în colțuri. 4 Pavilion de club.

GHIDON, ghidoane, s. n. Bară de oțel curbată la capete, fixată transversal pe furca (2) roții directoare1 (1) a unei biciclete, a unei motociclete, a unui scuter, acționată de mâinile conducătorului și servind la menținerea sau la schimbarea direcției vehiculului respectiv. – Din fr. guidon.

GHIDON, ghidoane, s. n. Piesă de oțel, în formă de țeavă curbată la capete, fixată transversal pe capătul de sus al furcii și servind la menținerea sau schimbarea direcției unei biciclete, unei motociclete etc.

GHIDON s.n. 1. Piesă cu mînere fixată de furca unei biciclete, a unei motociclete etc., cu care se poate orienta roata din față pentru menținerea sau schimbarea direcției. 2. (Mar.) Pavilion din codul internațional de semnale, cu fluturătura tăiată în colțuri; pavilion de club, de campanie. [< fr. guidon, cf. it. guidone].

GHIDON s. n. 1. bară transversală cu mânere, fixată de furca unei biciclete, motociclete etc., care comandă roata din față. 2. (mar.) pavilion de saulă, în formă de dreptunghi, care arată clubul de care aparține o ambarcație sportivă sau campania de navigație a unei nave comerciale. (< fr. guidon)

GHIDON ~oane n. (la biciclete, motociclete sau scutere) Bară de metal, îndoită și prevăzută la capete cu mânere, care servește la menținerea sau la schimbarea direcției de mișcare. /<fr. guidon

ghidon n. 1. steguleț de aliniere la manevrele de infanterie; 2. butonaș la capătul puștii cu care se ochește: miră și ghidon; 3. bară cu 2 mânere cu care se cârmește bicicleta (= fr. guidon).

*ghidón n., pl. oane (fr. guidon, d. it. guidone, d. guidare, a conduce). Cîrma bicicleteĭ saŭ a altor vehicule mecanice (acea pĭesă de care te țiĭ cînd mînĭ).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

ghidon, ghidoane s. n. cap, țeastă.

a-i strâmba ghidonul cuiva expr. a lovi (pe cineva); a răni (pe cineva) la cap

Intrare: ghidon
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ghidon
  • ghidonul
  • ghidonu‑
plural
  • ghidoane
  • ghidoanele
genitiv-dativ singular
  • ghidon
  • ghidonului
plural
  • ghidoane
  • ghidoanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ghidon, ghidoanesubstantiv neutru

  • 1. Bară de oțel curbată la capete, fixată transversal pe furca roții directoare a unei biciclete, a unei motociclete, a unui scuter, acționată de mâinile conducătorului și servind la menținerea sau la schimbarea direcției vehiculului respectiv. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. marină Pavilion din codul internațional de semnale, cu fluturătura tăiată în colțuri; pavilion de club, de campanie. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii