12 definiții pentru generic

generic, ~ă (At: MAIORESCU, CR. I, 161 / Pl: ~ici, ~ice / E: fr générique] 1 a Care aparține unei categorii întregi. 2 a Privitor la o categorie întreagă (de ființe, obiecte, fenomene). 3 a Care cuprinde toate cazurile de același fel. 4 sn Parte de la începutul sau de la sfârșitul unui film, în care sunt indicate numele principalilor realizatori ai filmului respectiv. corectată

GENÉRIC, -Ă, generici, -ce, adj. Care aparține unei categorii întregi, privitor la o categorie întreagă (de ființe, obiecte, fenomene); care cuprinde toate cazurile de același fel. ♦ (Substantivat, n.) Partea de la începutul sau de la sfârșitul unui film, în care sunt indicate titlul și numele principalilor realizatori ai acestuia. – Din fr. générique.

GENÉRIC, -Ă, generici, -ce, adj. Care aparține unei categorii întregi, privitor la o categorie întreagă (de ființe, obiecte, fenomene); care cuprinde toate cazurile de același fel. ♦ (Substantivat, n.) Partea de la începutul sau de la sfârșitul unui film, în care sunt indicate numele principalilor realizatori ai filmului respectiv. – Din fr. générique.

GENÉRIC, -Ă, generici, -e, adj. (În opoziție cu particular, specific, individual) Care ține de o categorie, de un gen, propriu unui gen; p. ext. care cuprinde toate cazurile de același fel; care are caracter de generalitate. Nume generic. Caracter generic.

genéric adj. m., pl. genérici; f. genérică, pl. genérice

genéric adj. m., pl. genérici; f. sg. genérică, pl. genérice

GENÉRIC, -Ă adj. Aparținând unei categorii, unui gen. ♦ (P. ext.) Care cuprinde cazurile asemănătoare. // s.n. Parte a unui film care prezintă numele actorilor și al realizatorilor. [< fr. générique].

GENÉRIC, -Ă I adj. care aparține unui gen, unei categorii. ◊ care cuprinde cazurile asemănătoare. II. s. n. parte a unui film sau a unei emisiuni de televiziune care prezintă numele actorilor și ale realizatorilor. (< fr. générique)

GENÉRIC1 ~că (~ci, ~ce) Care ține de un gen; propriu unei categorii, unui gen. Termen ~. 2) Care cuprinde toate lucrurile sau fenomenele de același fel. Nume ~. /<fr. générique

GENÉRIC2 ~ce n. 1) Parte a unui film (de obicei, de la început) unde sunt indicate titlul, numele actorilor și al realizatorilor. 2) Cadru tematic al unei manifestații. /<fr. générique

generic a. ce ține de gen: termen generic.

*genéric, -ă adj. (fr. générique, d. lat. génus, géneris, gen). De gen, al genuluĭ, în opoz. cu specific, special, individual: caracterele generice.

Intrare: generic
generic adjectiv
adjectiv (A10)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular generic genericul generică generica
plural generici genericii generice genericele
genitiv-dativ singular generic genericului generice genericei
plural generici genericilor generice genericelor
vocativ singular
plural

generic

 • 1. Care aparține unei categorii întregi, privitor la o categorie întreagă (de ființe, obiecte, fenomene); care cuprinde toate cazurile de același fel.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Nume generic. Caracter generic.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (și) substantivat neutru Partea de la începutul sau de la sfârșitul unui film, în care sunt indicate titlul și numele principalilor realizatori ai acestuia.
   surse: DEX '09 DN

etimologie: