8 definiții pentru gabară

GABÁRĂ, gabare, s. f. Ambarcațiune mare, servind, de obicei, la transbordarea pe punte a unor materiale ori mărfuri de pe o navă care nu poate acosta în raza portului. – Din fr. gabare, it. gabarra.

GABÁRĂ, gabare, s. f. Navă sau ambarcație mare, servind, de obicei, la transbordarea pe punte a unor materiale de pe o navă care nu poate acosta în raza portului. – Din fr. gabare, it. gabarra.

GABÁRĂ, gabare, s. f. Navă de lemn sau de metal cu care se transportă piatra la lucrările de construcții hidraulice executate în albia rîurilor sau în mare.

gabáră s. f., g.-d. art. gabárei; pl. gabáre

gabáră s. f., g.-d. art. gabárei; pl. gabáre

GABÁRĂ s.f. (Mar.) Ambarcație cu fundul plat, care servește la transportul pietrei pentru construcțiile hidraulice sau ca platformă plutitoare pentru instalarea unor macarale. ♦ Ambarcație mare de lemn cu pânze sau cu rame, folosită în trecut pentru transportul mărfurilor. [Cf. fr. gabare, it. gabarra].

GABÁRĂ s. f. 1. ambarcație mare de lemn cu vele, folosită în trecut, pentru transportul mărfurilor. 2. navă cu fundul plat, la transportul pietrei de construcții. (< fr. gabare, it. gabarra)

GABÁRĂ ~e f. 1) Navă folosită la transportarea materialelor de construcție. 2) (în trecut) Ambarcație mare cu care se transportau mărfuri. /<fr. gabare, it. gabarra

Intrare: gabară
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular gaba gabara
plural gabare gabarele
genitiv-dativ singular gabare gabarei
plural gabare gabarelor
vocativ singular
plural