9 definiții pentru găzdășag găzdăgșag găzdișag găzdoșag găzdușag


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

găzdășag sn [At: VAIDA, ap. DA / V: ~ăgș~, ~diș~, ~doș~, ~duș~ / Pl: ~uri / E: mg gazdagság] 1 (Trs) Bogăție. 2 (Trs) Gospodărie. 3 (Reg) Clădirile de pe lângă casă, care țin de gospodărie.

găzdășág n., pl. urĭ (ung. gazdagság, bogăție, și gazdaság, gospodărie). Trans. Gospodărie bună, bogăția caseĭ. – Și găzdușag.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

găzdășág, găzdășáguri, s.n. (reg.) gospodărie (bogată).

găzdușág, găzdușaguri, (gazdășag), s.n. – Bogăție, avere, stare. În expr. a lua pe găzdușag = a găzdui, a da găzduire. „Dracul avea de lucru cu ea, că l-a luat pe găzdușag, că a fost bogată femeia și îi trebuiau ajutoare de lucru” (Bilțiu, 1999: 392). Există credința că averile unor oameni au fost obținute în chip miraculos, nefiresc, caz în care persoanele respective erau suspectate că „l-au luat pe dracu pe găzdășag”. Dracul putea să ia forma unui șarpe, a unui câine sau altă vietate (pești), ori era vorba de un zapis iscălit între om și necurat. – Din magh. gazdagság „bogăție” (Scriban, DER, MDA).

găzdușág, -uri, s.n. – Bogăție, avere, stare. În expr. a lua pe găzdușag = a găzdui, a da găzduire. „Dracul avea de lucru cu ea, că l-a luat pe găzdușag, că a fost bogată femeia și îi trebuiau ajutoare de lucru” (Bilțiu 1999: 392). Există credința că averile unor oameni au fost obținute în chip miraculos, nefiresc, caz în care persoanele respective erau suspectate că „l-au luat pe dracu pe găzdășag”. Dracul putea să ia forma unui șarpe, a unui câine sau altă vietate (pești), ori era vorba de un zapis iscălit între om și necurat. – Din magh. gazdagság „bogăție”.

Intrare: găzdășag
găzdășag substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • găzdășag
  • găzdășagul
  • găzdășagu‑
plural
  • găzdășaguri
  • găzdășagurile
genitiv-dativ singular
  • găzdășag
  • găzdășagului
plural
  • găzdășaguri
  • găzdășagurilor
vocativ singular
plural
găzdăgșag
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
găzdișag
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
găzdoșag
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
găzdușag
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)