14 definiții pentru formol

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FORMÓL s. n. Soluție apoasă de formaldehidă, cu miros puternic, întrebuințată ca dezinfectant și ca antiseptic; formalină. – Din fr. formol.

formol sns [At: KLOPȘTOCK, F. 199 / E: fr formol] (Chm) Soluție apoasă de formaldehidă, întrebuințată ca dezinfectant și ca antiseptic Si: formalină.

FORMÓL s. n. Soluție apoasă de formaldehidă, întrebuințată ca dezinfectant și ca antiseptic; formalină. – Din fr. formol.

FORMÓL s. n. Soluție apoasă de formaldehidă, întrebuințată ca dezinfectant și antiseptic; formalină. Din gaz metan se poate face amoniac sau îngrășămînt pentru grîne, se poate face formol și bachelită, negru de fum și cloroform. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 120, 10/2.

FORMÓL s.n. Soluție apoasă de formaldehidă, folosită ca dezinfectant; formalină. [< fr. formol].

FORMÓL s. n. soluție apoasă de formaldehidă, folosită ca dezinfectant, germicid și antiseptic; formalină. (< fr. formol)

FORMÓL m. v. FORMALINĂ. /<fr. formol

formol n. produs organic cu proprietăți antiseptice.

*formól n., pl. urĭ (form din formic și ol d. lat. óleum, uleĭ). Chim. Un gaz obținut pin trecerea aburuluĭ de alcool metilic peste cărbunele înroșit. E foarte solubil în apă și alcool. E un antiseptic tot așa de puternic ca și sublimatu coroziv și nu e toxic. Pentru dezinfectat, în soluțiune apoasă de 1 la 200, p. pansamente, 1 la 4000.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: formol
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • formol
  • formolul
  • formolu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • formol
  • formolului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

formolsubstantiv neutru

  • 1. Soluție apoasă de formaldehidă, cu miros puternic, întrebuințată ca dezinfectant și ca antiseptic. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: formalină
    • format_quote Din gaz metan se poate face amoniac sau îngrășămînt pentru grîne, se poate face formol și bachelită, negru de fum și cloroform. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 120, 10/2. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.