8 definiții pentru fordism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FORDÍSM s. n. Sistem de organizare în flux continuu a producției de masă, bazat pe divizarea și simplificarea amănunțită a operațiilor de muncă, pe folosirea benzilor rulante etc. – Ford (n. pr.) + suf. -ism.

FORDÍSM s. n. Sistem de organizare în flux continuu a producției de masă, bazat pe divizarea și simplificarea amănunțită a operațiilor de muncă, pe folosirea benzilor rulante etc. – Ford (n. pr.) + suf. -ism.

fordism sn [At: CONTEMP., S. II, 1948, nr 112, 11/1 / Pl: ~e / E: Ford + -ism$] Sistem de organizare în flux continuu a producției de masă, bazat pe divizarea și simplificarea amănunțită a operațiilor de muncă, pe folosirea benzilor rulante etc.

FORDÍSM s.n. Sistem de organizare a muncii și de salarizare, care urmărește să stoarcă cât mai multă plusvaloare pe baza sporirii maxime a intensității muncii prin divizarea extremă a muncii pe operații organizate în flux continuu, pe bandă rulantă. [Cf. fr. fordisme, it. fordismo < Ford – industriaș american].

FORDÍSM s. n. sistem de organizare a muncii și de salarizare care urmărește sporirea maximă a intensității muncii prin divizarea extremă a acesteia pe operații organizate în flux continuu, pe bandă rulantă. (< fr. fordisme)

FORDÍSM n. Sistem de organizare a producției de masă bazat pe divizarea și simplificarea operațiilor de muncă. /Ford n. pr. + suf. ~ism


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FORDÍSM (< rus, it.; n. pr. Ford) s. n. Teorie a organizării producției, industriale, creată de H. Ford, care constă în integrarea principiilor definite de R. Taylor (separarea concepției de execuție a produselor și parcelizarea muncii pe operații elementare, executate de un singur muncitor) și introducerea montajului mecanizat al automobilelor, pe bandă continuă, posibil pe baza standardizării pieselor, în acest fel realizându-se produse ieftine (pe baza reducerii costurilor) și o producție de masă (serie mare).

Intrare: fordism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fordism
  • fordismul
  • fordismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • fordism
  • fordismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

fordism

  • 1. Sistem de organizare în flux continuu a producției de masă, bazat pe divizarea și simplificarea amănunțită a operațiilor de muncă, pe folosirea benzilor rulante etc.
    surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: