15 definiții pentru foileton

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FOILETON, foiletoane, s. n. Articol (de literatură, de știință, de artă) sau fragment de roman inserat în partea de jos a paginilor unui ziar, unei reviste etc.; spațiu rezervat în partea de jos a unui ziar pentru o rubrică ce apare cu regularitate cu acest gen de articole. ◊ Roman-foileton = roman care se publică pe fragmente într-o serie de numere consecutive ale unui periodic. ♦ Articol de ziar cu caracter satiric care tratează teme de actualitate. [Pr.: fo-i-] – Din fr. feuilleton (după foaie).

FOILETON, foiletoane, s. n. Articol (de literatură, de știință, de artă) sau fragment de roman inserat în partea de jos a paginilor unui ziar, unei reviste etc.; spațiu rezervat în partea de jos a unui ziar pentru o rubrică ce apare cu regularitate cu acest gen de articole. ◊ Roman-foileton = roman care se publică pe fragmente într-o serie de numere consecutive ale unui periodic. ♦ Articol de ziar cu caracter satiric care tratează teme de actualitate. [Pr.: fo-i-] – Din fr. feuilleton (după foaie).

foileton sn [At: NEGRUZZI, S. I, 69 / Pl: ~oane / E: fr feuilleton după foaie] 1 Articol (de literatură, de știință, de artă) care apare periodic într-un ziar, într-o revistă etc., într-un spațiu anume rezervat Si: (iuz) foiță (15). 2 Fragment de roman publicat într-un periodic. 3 Spațiu rezervat într-un ziar, într-o revistă pentru un foileton (1-2). 4 (Îc) Roman-~ Roman care se publică pe fragmente într-o serie de numere consecutive ale unui periodic. 5 (Îae) Roman senzațional, lipsit de valoare (publicat mai întâi în fragmente într-un periodic). 6 Articol de ziar cu caracter satiric care tratează teme de actualitate.

FOILETON, foiletoane, s. n. Articol de ziar, care tratează teme de actualitate, mai ales de beletristică, și care se publică într-un loc anume rezervat pentru aceasta. Astăzi de dimineață, în birou, la cafea, a citit în foiletonul gazetei o teorie năzdrăvană a unui doctor. C. PETRESCU, A. 315. În curînd îți trimit foiletoane. CARAGIALE, O. VII 130. ♦ (Învechit; uneori în forma roman-foileton) Roman cu subiect senzațional, fără vreo valoare literară deosebită, care se publică într-o serie de numere consecutive ale unui ziar, totdeauna în același loc. Desfăcu un ziar vechi și-mi ceti un foileton al lui. VLAHUȚĂ, O. A. 192. Un foileton în «Constituționalul»... povestea lupta bandei lui Tunsu cu potera spătăriei. GHICA, S. 174. – Pronunțat: fo-i-.

FOILETON s.n. Articol de ziar care tratează teme de actualitate și care se publică într-un spațiu anume rezervat. ♦ Fragment dintr-un roman publicat într-un ziar. ◊ Roman-foileton = roman publicat pe fragmente în reviste sau în ziare. ♦ Parte a unui ziar unde se publică astfel de articole sau fragmente de roman. [Pron. fo-i-, var. foieton s.n. / < fr. feuilleton].

FOILETON s. n. articol de ziar care tratează teme de actualitate și care se publică într-un spațiu anume rezervat. ◊ fragment dintr-un roman de aventuri publicat într-un ziar sau într-o revistă. ◊ parte a unui ziar unde se publică astfel de articole sau fragmente de roman. (< fr. feuilleton)

FOILETON ~oane n. 1) Spațiu în partea de jos a unei pagini de ziar rezervat pentru o rubrică permanentă. 2) Articol științific (de literatură sau de critică) care apare regulat în partea de jos a unui ziar. 3) Articol publicistic pe o temă de actualitate, publicat într-un ziar sau într-o revistă. * Roman-~ proză ce se publică pe fragmente în mai multe numere consecutive de ziar sau de reviste. [Sil. fo-i-] /<fr. feuilleton

foileton n. articol de literatură, de critică sau de roman, înserat în josul unui jurnal. [După fr. feuilleton].

*foĭletón n., pl. oane (fr. feuilleton, dim. d. feuille, foaĭe). Foiță, articul literar, științific, fragment de roman tipărit în josu paginiĭ unuĭ ziar. Pe ultima pagină saŭ pe o pagină cu anunțurĭ, el poate fi și sus, numaĭ să fie tipărit de-a latu.

film-foileton s. n. Film lung care se difuzează la televiziune, în fragmente ◊ „Cu o modestie proprie numai oamenilor momentului, s-a înscris în unul din programele televiziunii [...] cu acest film-foileton: «Concert din muzică de Bach».” R.lit. 20 III 79 p. 17 (din film + foileton)

roman-foileton s. n. Roman publicat pe fragmente în reviste sau ziare ◊ „Cu 55 de ani în urmă, un editor dibaci, Arthème Fayard, lansa primul roman-foileton din seria «Fantomas» [...]” Cont. 1 VII 66 p. 4. ◊ „Voga serialelor de televiziune a dat un subprodus, succesorul modern al romanelor-foileton [...]” R.lit. 27 IX 84 p. 22 (din roman + foileton; DN3)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!foileton (desp. foi-) s. n., pl. foiletoane

foileton (fo-i-) s. n., pl. foiletoane

foileton s. n. (sil. fo-i-), pl. foiletoane

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

FOILETON (< fr. feuilleton, refăcut după foaie) Foiletoanele sînt scrieri din cadrul publicisticii, articole critice literare și artistice, fragmente de roman tipărite într-o suită de numere ale unui ziar sau unei reviste. Termenul mai este folosit și pentru comentariul asupra unei probleme, chiar dacă acesta este publicat integral într-un singur număr de revistă sau ziar. Considerat ca o creație a ziaristicii moderne, foiletonul a constituit un mijloc de a atrage pe cititori, prin publicarea succesivă a unei literaturi de aventuri, istorice sau contemporane, însemnări de călătorie, mistere, întîmplări melodramatice. În presa secolului precedent, el a fost ilustrat chiar de către unii scriitori de seamă: Al. Dumas, Ch. Dickens, Eugène Sue, H. de Balzac ș.a. iar în publicistica noastră de G.H. Grandea, G. Baronzi, C.D. Aricescu etc. În presa secolului al XX-lea, foiletonul a căzut în desuetudine. Ceea ce apropie mai mult foiletonul de literatură este tehnica de organizare a materialelor.

Intrare: foileton
  • silabație: fo-i- info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • foileton
  • foiletonul
  • foiletonu‑
plural
  • foiletoane
  • foiletoanele
genitiv-dativ singular
  • foileton
  • foiletonului
plural
  • foiletoane
  • foiletoanelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N11)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • foieton
  • foietonul
  • foietonu‑
plural
  • foietoane
  • foietoanele
genitiv-dativ singular
  • foieton
  • foietonului
plural
  • foietoane
  • foietoanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

foileton, foiletoanesubstantiv neutru

  • 1. Articol (de literatură, de știință, de artă) sau fragment de roman inserat în partea de jos a paginilor unui ziar, unei reviste etc.; spațiu rezervat în partea de jos a unui ziar pentru o rubrică ce apare cu regularitate cu acest gen de articole. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Astăzi de dimineață, în birou, la cafea, a citit în foiletonul gazetei o teorie năzdrăvană a unui doctor. C. PETRESCU, A. 315. DLRLC
    • format_quote În curînd îți trimit foiletoane. CARAGIALE, O. VII 130. DLRLC
    • 1.1. Roman-foileton = roman care se publică pe fragmente într-o serie de numere consecutive ale unui periodic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Desfăcu un ziar vechi și-mi ceti un foileton al lui. VLAHUȚĂ, O. A. 192. DLRLC
      • format_quote Un foileton în «Constituționalul»... povestea lupta bandei lui Tunsu cu potera spătăriei. GHICA, S. 174. DLRLC
    • 1.2. Articol de ziar cu caracter satiric care tratează teme de actualitate. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.