14 definiții pentru firmă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FÍRMĂ, firme, s. f. 1. Inscripție executată pe un zid, pe o placă etc., așezată la intrarea unui magazin, a unei întreprinderi etc. și pe care este indicată denumirea, destinația, caracterul acestora; p. ext. placă, panou cuprinzând această inscripție (adesea însoțită sau încadrată de motive și desene ornamentale, lumini etc.). 2. Numele sau denumirea sub care un comerciant este înmatriculat în registrul comerțului și sub care semnează; p. gener. termen generic pentru unități de afaceri, indiferent de forma juridică a acestora. – Din germ. Firma.

firmă sf [At: ODOBESCU, S. III, 335 / Pl: ~me / E: ger Firma] 1 Denumire convențională sub care funcționază o întreprindere. 2 Antrepriză industrială sau comercială. 3 Inscripție executată pe un zid, pe o placă etc., așezată la intrarea unui magazin, a unei întreprinderi etc. și pe care este indicată denumirea, destinația, caracterul acestora. 4 (Pex) Panou (încadrat de motive și desene ornamentale, lumini etc.) pe care este inscripționat numele și destinația unei firme (2).

FÍRMĂ, firme, s. f. 1. Inscripție executată pe un zid, pe o placă etc., așezată la intrarea unui magazin, a unei întreprinderi etc. și pe care este indicată denumirea, destinația, caracterul acestora; p. ext. placă, panou cuprinzând această inscripție (adesea însoțită sau încadrată de motive și desene ornamentale, lumini etc.). 2. Denumire convențională sub care funcționează o întreprindere. – Din germ. Firma.

FÍRMĂ, firme, s. f. 1. Inscripție făcută pe zid sau pe o placă, în care se notează denumirea, destinația, caracterul unui magazin, al unei întreprinderi, al unei instituții etc. și care este așezată la intrarea acestora; p. ext. placă cuprinzînd această inscripție. De ce n-ai bătut firma la loc? SEBASTIAN, T. 28. Firmele celor două generații de anticari au emigrat cînd într-o hudiță, cînd într-alta. ANGHEL, PR. 17. 2. Denumire convențională a unei întreprinderi în țările capitaliste.

FÍRMĂ s.f. 1. Inscripție pe o placă, pe un zid etc. cuprinzând denumirea și destinația unui magazin, a unei instituții etc. 2. Nume sub care se întreprinde o afacere comercială. [Cf. germ. Firma, it. firma].

FÍRMĂ s. f. 1. inscripție pe o placă, pe un zid etc., cuprinzând denumirea și destinația unui magazin, a unei instituții etc. 2. nume sub care se întreprinde o afacere comercială. (< germ. Firma)

FÍRMĂ ~e f. 1) Indicație care cuprinde denumirea și destinația unei organizații, a unei întreprinderi etc. 2) Placă cu o asemenea indicație. 3) Denumire sub care acționează o întreprindere comercială, industrială sau o asociație de producție. /<germ. Firma

firmă f. 1. indicațiune pe zid la o prăvălie; 2. numele proprietarilor sau al asociaților unei case comerciale.

*fírmă f., pl. e (it. firma, semnătură p. conformarea unuĭ act; germ. rus. firma). Inscripțiune mobilă orĭ nu pe zidul uneĭ prăvăliĭ orĭ la casa cuĭva (medic, avocat) orĭ la capătu unei strade. Numele proprietarilor saŭ al asociațiilor uneĭ case comerciale.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

fírmă s. f., g.-d. art. fírmei; pl. fírme

fírmă s. f., g.-d. art. fírmei; pl. fírme


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

fírmă (fírme), s. f.1. Întreprindere, rațiune, socială. – 2. Inscripție pe zid, pe o placă, pe un panou. – Mr. firmă. Germ. Firma, cf. it., sp. firme, bg., rus. firma. În mr., din it.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a-și face firmă expr. (deț.) a deveni lider neoficial al unui grup de deținuți.

Intrare: firmă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • firmă
 • firma
plural
 • firme
 • firmele
genitiv-dativ singular
 • firme
 • firmei
plural
 • firme
 • firmelor
vocativ singular
plural

firmă

 • 1. Inscripție executată pe un zid, pe o placă etc., așezată la intrarea unui magazin, a unei întreprinderi etc. și pe care este indicată denumirea, destinația, caracterul acestora.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN diminutive: firmuliță
  • 1.1. prin extensiune Placă, panou cuprinzând această inscripție (adesea însoțită sau încadrată de motive și desene ornamentale, lumini etc.).
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • De ce n-ai bătut firma la loc? SEBASTIAN, T. 28.
    surse: DLRLC
   • Firmele celor două generații de anticari au emigrat cînd într-o hudiță, cînd într-alta. ANGHEL, PR. 17.
    surse: DLRLC
 • 2. Numele sau denumirea sub care un comerciant este înmatriculat în registrul comerțului și sub care semnează.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 2.1. prin generalizare Termen generic pentru unități de afaceri, indiferent de forma juridică a acestora.
   surse: DEX '09

etimologie: