11 definiții pentru falce

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FALCE, fălci, s. f. Veche unitate de măsură pentru suprafețe agricole, folosită în Moldova, echivalentă cu circa un hectar și jumătate. – Lat. falx, -cis.

FALCE, fălci, s. f. Veche unitate de măsură pentru suprafețe agricole, folosită în Moldova, echivalentă cu circa un hectar și jumătate. – Lat. falx, -cis.

falce sf [At: (a. 1588), CUV. D. BĂTR. I, 211 / V: faclă / Pl: fălci, (înv) falci / E: lat falx, -cis] 1 (Mol) Veche unitate de măsură pentru suprafețe agricole, egală cu circa un hectar și jumătate. 2 (Reg; îf faclă) Unitate de lungime egală cu un stânjen sau doi metri.

fálce s.f. 1 Veche unitate de măsură pentru suprafețe agricole, folosită în Moldova, echivalentă cu circa un hectar și jumătate (1,4323 ha). ◊ Stog de falce v. stog. 2 (reg.) Unitate de lungime egală cu un stînjen sau cu doi metri. • pl. fălci, (înv.) falci. / lat. falcem „coasă, seceră”.

FALCE, fălci, s. f. (Mold.) Veche măsură de suprafață pentru pămînt, avînd lungimea de 80 de prăjini și lățimea de 4 prăjini (egală cu 14322 m2). Socotesc ei ce socotesc, boierul cu vechilul, și-l scot dator cu două fălci de arat. VLAHUȚĂ, O. A. 356. Eu am, zicea el, optzeci de mii de fălci de pămînt, cît crăia unui crai din cei din rîndul al doilea. BOLINTINEANU, O. 272.

FALCE fălci f. (în trecut) 1) Unitate de măsură a suprafeței agricole (egală aproximativ cu un hectar și jumătate). 2) Suprafață de pământ de această mărime. /<lat. falx, ~cis

falce f. măsură veche de suprafață de 2880 stj. p. pentru Moldova (=14.32 m.p.). [Lat. FALCEM, coasă: lit. cantitatea cosită].

fálce f., pl. fălcĭ (lat. falx, falcis, coasă, adică „cît poțĭ cosi într’o zi”. De aicĭ rut. fálĭča. V. falcă). O măsură agrară întrebuințată și azĭ în Mold. (288) de stînjenĭ pătrațĭ saŭ 14321,95 m.p. În lungime are 80 de prăjinĭ și în lățime 40). V. obraț, obrățesc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

falce (măsură pentru suprafețe) (înv.) s. f., g.-d. art. fălcii; pl. fălci

falce (măsură pentru suprafețe) (înv.) s. f., g.-d. art. fălcii; pl. fălci

falce s. f., g.-d. art. fălcii; pl. fălci

Intrare: falce
substantiv feminin (F123)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • falce
  • falcea
plural
  • fălci
  • fălcile
genitiv-dativ singular
  • fălci
  • fălcii
plural
  • fălci
  • fălcilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

falce, fălcisubstantiv feminin

  • 1. Veche unitate de măsură pentru suprafețe agricole, folosită în Moldova, echivalentă cu circa un hectar și jumătate. DEX '09 DEX '98
  • diferențiere Veche măsură de suprafață pentru pământ, având lungimea de 80 de prăjini și lățimea de 4 prăjini (egală cu 14322 m2). DLRLC
    • format_quote Socotesc ei ce socotesc, boierul cu vechilul, și-l scot dator cu două fălci de arat. VLAHUȚĂ, O. A. 356. DLRLC
    • format_quote Eu am, zicea el, optzeci de mii de fălci de pămînt, cît crăia unui crai din cei din rîndul al doilea. BOLINTINEANU, O. 272. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.