9 definiții pentru estetism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

estetism sn [At: LOVINESCU, S. VIII, 165 / Pl: ? / E: fr esthétisme] 1 Concepție artistică și literară care constă în prețuirea excesivă a frumosului și care se caracterizează prin cultivarea virtuozității formale, a rafinamentului și a unei atitudini exclusiviste. 2 Tendință artistică și literară apărută în Anglia la sfârșitul sec. XIX, ca o reacție împotriva curentului naturist și care susținea teoria „artei pentru artă”.

ESTETÍSM s. n. Concepție asupra artei și literaturii, care subordonează esteticii toate valorile, exagerând rolul contemplației și al formei de realizare. – Din fr. esthétisme.

ESTETÍSM s. n. Concepție asupra artei și literaturii, care subordonează esteticii toate valorile, exagerând rolul contemplației și al formei de realizare. – Din fr. esthétisme.

ESTETÍSM s. n. Atitudine în fața artei, constînd din prețuirea exclusivă a formei artistice, considerate independent de conținut. Rebreanu se ridica împotriva estetismului, a rafinamentelor stilistice inutile. V. ROM. noiembrie 1953, 298.

ESTETÍSM s.n. (Lit.) Concepție care constă în prețuirea exclusivă a formei artistice, considerată independent de conținut, opusă realității și vieții sociale. [Cf. fr. esthétisme].

ESTETÍSM s. n. concepție care constă în prețuirea exclusivă a valorii estetice, considerată independent de conținut, opusă realității și vieții sociale. (< fr. esthétisme)

ESTETÍSM n. Concepție care neagă sau minimalizează rolul și importanța conținutului artistic, punând în prim-plan latura estetică. /<fr. esthétisme


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ESTETÍSM (< fr.) s. n. 1. Atitudine care situează rafinamentul sau virtuozitatea formală înaintea tuturor celorlalte valori. 2. Tendință artistică și literară engleză, de la sfârșitul sec. 19, făcând parte din curentul antinaturalist al „artei pentru artă”, ilustrată de personalități ca: W. Morris, O. Wilde, J. Whistler.

Intrare: estetism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • estetism
  • estetismul
  • estetismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • estetism
  • estetismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)