11 definiții pentru ergotină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ERGOTÍNĂ, ergotine, s. f. Substanță otrăvitoare extrasă din cornul-secarei, care provoacă tulburări nervoase, digestive, cardiace etc. și se folosește în medicină ca hemostatic, mai ales în hemoragiile uterine; ergotoxină. – Din fr. ergotine.

ergoti sf [At: ENC. ROM. II, 324 / Pl: ~ne / E: fr ergotine] Substanță toxică extrasă din secară-cornută, care provoacă tulburări nervoase, digestive, cardiorespiratorii și care este folosită în medicină (mai ales în obstetrică) drept hemostatic și ca vasoconstrictor Si: ergotoxină.

ERGOTÍNĂ, ergotine, s. f. Substanță otrăvitoare obținută din cornul-secarei, care provoacă tulburări nervoase, digestive, cardiace etc. și se întrebuințează în medicină ca hemostatic, mai ales în hemoragiile uterine; ergotoxină. – Din fr. ergotine.

ERGOTÍNĂ s. f. Substanță otrăvitoare care se obține din secara cornută și care se întrebuințează în medicină împotriva hemoragiilor.

ERGOTÍNĂ s.f. Substanță toxică extrasă din secara cornută, în medicină ca hemostatic; ergotoxină. [< fr. ergotine].

ERGOTÍNĂ s. f. alcaloid toxic din cornul secarei, care provoacă contracția mușchilor și este hemostatic; ergotoxină. (< fr. ergotine)

*ergotínă f., pl. e (fr. ergotine, d. ergot, secară cornută). Chim. Un alcaloid veninos scos din secara cornută și întrebuințat la oprit sîngele.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ergoti s. f., g.-d. art. ergotinei; pl. ergotine

ergotínă s. f., g.-d. art. ergotínei; pl. ergotíne

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ERGOTI s. (FARM.) ergotoxină. (~ este un hemostatic.)

Intrare: ergotină
ergotină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ergoti
 • ergotina
plural
 • ergotine
 • ergotinele
genitiv-dativ singular
 • ergotine
 • ergotinei
plural
 • ergotine
 • ergotinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ergoti, ergotinesubstantiv feminin

 • 1. Substanță otrăvitoare extrasă din cornul-secarei, care provoacă tulburări nervoase, digestive, cardiace etc. și se folosește în medicină ca hemostatic, mai ales în hemoragiile uterine. DEX '09 DLRLC DN
  sinonime: ergotoxină
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.