11 definiții pentru entropie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ENTROPÍE, entropii, s. f. 1. Mărime de stare termică a sistemelor fizice, care crește în cursul unei transformări ireversibile a lor și rămâne constantă în cursul unei transformări reversibile. 2. Mărime fundamentală în teoria informației, care indică cantitatea de informație raportată la un element al mesajului transmis. 3. P. gener. Măsură care indică gradul de organizare a unui sistem. – Din fr. entropie.

ENTROPÍE, entropii, s. f. 1. Mărime de stare termică a sistemelor fizice, care crește în cursul unei transformări ireversibile a lor și rămâne constantă în cursul unei transformări reversibile. 2. Mărime fundamentală în teoria informației, care indică cantitatea de informație raportată la un element al mesajului transmis. 3. P. gener. Măsură care indică gradul de organizare a unui sistem. – Din fr. entropie.

entropie sf [At: ENC. ROM. / Pl: ~ii / E: fr entropie] 1 Mărime de stare termică a unui sistem fizic închis, care indică sensul de evoluție macroscopică al acestuia. 2 (Tel) Cantitate de informație raportată la un element al mesajului transmis. 3 (Pgn) Măsură care indică gradul de organizare a unui sistem. 4 Stare prin care toate simbolurile unei secvențe comunicate au o probabilitate egală de a fi transmise potrivit teoriei informației. 5 (Îs) ~ estetică Stare de dezordine, de repartizare întâmplătoare a elementelor din care ia naștere opera de artă prin intervenția creatoare a artistului.

ENTROPÍE, entropii, s. f. Mărime de stare termică a sistemelor fizice care crește în cursul oricărei transformări ireversibile a lor și rămîne constantă în cursul oricărei transformări reversibile.

ENTROPÍE s.f. 1. (Fiz.) Mărime termodinamică de stare care reflectă ireversibilitatea proceselor fizice macroscopice. 2. (Telec.) Cantitatea de informație raportată la un element al mesajului transmis. ♦ Stare prin care toate simbolurile unei secvențe comunicate au o probabilitate egală de a fi transmise potrivit teoriei informației. ◊ Entropie estetică = stare de dezordine, de repartizare întâmplătoare a elementelor din care ia naștere opera de artă prin intervenția creatoare a artistului. [Gen. -iei. / < fr. entropie, gr. entropia].

ENTROPÍE s. f. 1. mărime care, în termodinamică, permite a evalua degradarea energiei unui sistem. ◊ măsură care indică gradul de organizare a unui sistem. 2. (în teoria informației) grad de incertitudine, măsurat în biți, legat de mesajele pe care le emite o sursă. (< fr. entropie)

ENTROPÍE ~i f. Mărime fundamentală în teoria informației, raportată la un element al mesajului transmis. [G.-D. entropiei] /<fr. entropie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

entropie s. f., art. entropia, g.-d. art. entropiei; pl. entropii, art. entropiile (desp. -pi-i-)

entropie s. f., art. entropia, g.-d. art. entropiei; pl. entropii, art. entropiile

entropíe s. f., art. entropía, g.-d. art. entropíei; pl. entropíi, art. entropíile

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

entropíe s.f. mărime statistică împrumutată în lingvistică din teoria comunicației; măsoară gradul de nedeterminare a unui fenomen.

ENTROPÍE s. f. (cf. fr. entropie): grad de incertitudine al apariției unui semnal în procesul de comunicare; el crește odată cu incertitudinea receptorului cu privire la răspunsul așteptat.

Intrare: entropie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • entropie
 • entropia
plural
 • entropii
 • entropiile
genitiv-dativ singular
 • entropii
 • entropiei
plural
 • entropii
 • entropiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

entropie, entropiisubstantiv feminin

 • 1. Mărime de stare termică a sistemelor fizice, care crește în cursul unei transformări ireversibile a lor și rămâne constantă în cursul unei transformări reversibile. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • diferențiere fizică Mărime termodinamică de stare care reflectă ireversibilitatea proceselor fizice macroscopice. DN
 • 2. Mărime fundamentală în teoria informației, care indică cantitatea de informație raportată la un element al mesajului transmis. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2.1. Stare prin care toate simbolurile unei secvențe comunicate au o probabilitate egală de a fi transmise potrivit teoriei informației. DN
   • 2.1.1. Entropie estetică = stare de dezordine, de repartizare întâmplătoare a elementelor din care ia naștere opera de artă prin intervenția creatoare a artistului. DN
 • 3. prin generalizare Măsură care indică gradul de organizare a unui sistem. DEX '98 DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.