9 definiții pentru dumping

dúmping sn [At: ZAHARESCU, F. P. 382 / Pl: ~uri / E: eg dumping, fr dumping] (Ecn) 1 Vânzare a mărfurilor pe piața externă la prețuri mai scăzute decât acelea de pe piața internă și mondială, practicată de unele țări în scopul înlăturării concurenților și al acaparării piețelor externe. 2 (Îs) ~ social Reducere a prețului de cost în dauna nivelului de viață al populației (salarii reduse, sarcini sociale mici). 3 (Îs) ~ valutar Vânzare a mărfurilor pe piața externă la prețuri mai mici decât cele practicate în mod obișnuit, din cauza scăderii valorii valutei naționale.

DUMPING, dumpinguri, s. n. Vânzare a mărfurilor pe piața externă la prețuri mai scăzute decât acelea de pe piața internă și mondială, practicată de unele țări în scopul înlăturării concurenților și al acaparării piețelor externe. [Pr.: dámping] – Din engl. dumping.

DÚMPING, dumpinguri, s. n. Vânzare a mărfurilor pe piața externă la prețuri mai scăzute decât acelea de pe piața internă și mondială, practicată de unele țări în scopul înlăturării concurenților și al acaparării piețelor externe. – Din fr., engl. dumping.

DÚMPING, dumpinguri, s. n. (Comerț) Vînzarea mărfurilor pe piața externă la prețuri mult mai mici decît pe piața internă, practicată de monopolurile capitaliste în scopul de a înlătura pe concurenți și de a acapara anumite piețe externe. Dumpingul subminează în mod inevitabil economia națională a țărilor invadate de mărfurile străine, vîndute pe preturi de nimic. CONTEMPORANUL, S. II, 1950, nr. 193, 4/1.

dumping (angl.) [pron. dámping] s. n., pl. dumpinguri

DÚMPING s.n. Vânzare pe piața externă a unor mărfuri la prețuri mult inferioare prețurilor de pe piața internă, practicată de unele state capitaliste în vederea acaparării de noi piețe externe sau pentru a concura alte state. [< engl., fr. dumping].

DÚMPING [DAM-] s. n. 1. export de mărfuri la prețuri mult inferioare celor de pe piața internă și mondială, promovat de unele țări capitaliste, cu scopul de a pătrunde pe o anumită piață și de a impune apoi prețuri de monopol. ◊ ~ valutar = dumping bazat pe decalajul creat între cursul, micșorat intenționat, al valutei naționale a țării exportatoare față de cursul valutei țării importatoare. 2. ~ sindrom = sindrom care survine postprandial la bolnavii cu gastroectomie, fiind determinat de pătrunderea bruscă a conținutului gastric în jejun și manifestându-se prin slăbiciune, amețeli, transpirație etc. (< fr., engl. dumping)

DÚMPING ~uri n. Export de mărfuri la prețuri mai scăzute decât cele de pe piața internă și mondială, cu scopul de a înlătura concurența și de a acapara piața. /<fr. engl. dumping

* dúmping n., pl. urĭ (engl. dumping, d. to dump, a lepăda, the dump, depozitu). Com. Vînzare cu preț maĭ mic de cît te costă ca să ruinezĭ un concurent.

Intrare: dumping
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular dumping dumpingul
plural dumpinguri dumpingurile
genitiv-dativ singular dumping dumpingului
plural dumpinguri dumpingurilor
vocativ singular
plural