13 definiții pentru drahmă dragmă drahm


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DRÁHMĂ, drahme, s. f. 1. Unitate monetară în Grecia modernă (înaintea introducerii monedei euro). ♦ Monedă de argint în Grecia antică. 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile). – Din ngr. drahmí, fr. drachme.

drahmă sf [At: CORESI, TETR. 39 / V: (înv) drahm sn, dram (Pl: ~i sm, ~uri sn) / Pl: ~me, (înv; rar) ~mii / E: fr drachme, ngr δραχμί] 1 (În Grecia antică) Monedă de argint, care a circulat și în Dobrogea și în sudul Moldovei, a cărei valoare și greutate varia de la oraș la oraș. 2 Unitate monetară în Grecia modernă. 3 Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile). corectată

DRAHMĂ, drahme, s. f. 1. Unitate monetară în Grecia modernă; monedă de argint în Grecia antică. 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile). – Din ngr. drahmí, fr. drachme.

DRÁHMĂ, drahme, s. f. 1. Unitatea monetară a Greciei moderne; monedă greacă antică. 2. Veche unitate de măsură austriacă întrebuințată în trecut și în țara noastră, mai ales în farmacie, reprezentînd 4,38 g. V. dram (1).

DRÁHMĂ s.f. 1. (Ant.) Monedă grecească de argint. ♦ Unitate monetară din Grecia modernă. 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți egală cu 4,38 g. [< gr. drachme].

DRÁHMĂ s. f. 1. (ant.) monedă grecească de argint. ◊ unitatea monetară a Greciei. 2. veche unitate de măsură pentru greutăți, de 4,38 g. (< ngr. drahmi, fr. drachme)

DRÁHMĂ ~e f. 1) Monedă de argint în Grecia antică. 2) Unitate a sistemului monetar in Grecia de azi. /<ngr. drahmí, fr. drachme

drahmă f. 1. greutate greacă de vr’o 4 grame; 2. monedă greacă antică de vr’o 95 centime; 3. monedă greacă modernă în valoare de 1 franc.

* dráhmă f., pl. e (vgr. drahmé. V. dram). La vechiĭ Grecĭ, o greutate de 3 grame și 24 de centigrame. O monetă de argint care valora 70 de banĭ. Azĭ, numele oficial al franculuĭ în Grecia.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

dráhmă s. f., g.-d. art. dráhmei; pl. dráhme

dráhmă s. f., g.-d. art. dráhmei; pl. dráhme

Intrare: drahmă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • drahmă
 • drahma
plural
 • drahme
 • drahmele
genitiv-dativ singular
 • drahme
 • drahmei
plural
 • drahme
 • drahmelor
vocativ singular
plural
dragmă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
drahm
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

drahmă dragmă drahm

 • 1. Unitate monetară în Grecia modernă (înaintea introducerii monedei euro).
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Monedă de argint în Grecia antică.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile).
  surse: DEX '09 DEX '98
  • diferențiere Veche unitate de măsură austriacă întrebuințată în trecut și în țara noastră, mai ales în farmacie, reprezentînd 4,38 g.
   surse: DLRLC DN

etimologie: