13 definiții pentru drahmă dragmă drahm

dráhmă sf [At: CORESI, TETR. 39 / V: (înv) drahm sn, dram (Pl: ~i sn, ~uri sn) / Pl: ~me, (înv; rar) ~mii / E: fr drachme, ngr δραχμί] 1 (În Grecia antică) Monedă de argint, care a circulat și în Dobrogea și în sudul Moldovei, a cărei valoare și greutate varia de la oraș la oraș. 2 Unitate monetară în Grecia modernă. 3 Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile).

DRÁHMĂ, drahme, s. f. 1. Unitate monetară în Grecia modernă (înaintea introducerii monedei euro). ♦ Monedă de argint în Grecia antică. 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile). – Din ngr. drahmí, fr. drachme.

DRAHMĂ, drahme, s. f. 1. Unitate monetară în Grecia modernă; monedă de argint în Grecia antică. 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile). – Din ngr. drahmí, fr. drachme.

DRÁHMĂ, drahme, s. f. 1. Unitatea monetară a Greciei moderne; monedă greacă antică. 2. Veche unitate de măsură austriacă întrebuințată în trecut și în țara noastră, mai ales în farmacie, reprezentînd 4,38 g. V. dram (1).

dráhmă s. f., g.-d. art. dráhmei; pl. dráhme

dráhmă s. f., g.-d. art. dráhmei; pl. dráhme

DRÁHMĂ s.f. 1. (Ant.) Monedă grecească de argint. ♦ Unitate monetară din Grecia modernă. 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți egală cu 4,38 g. [< gr. drachme].

DRÁHMĂ s. f. 1. (ant.) monedă grecească de argint. ◊ unitatea monetară a Greciei. 2. veche unitate de măsură pentru greutăți, de 4,38 g. (< ngr. drahmi, fr. drachme)

DRÁHMĂ ~e f. 1) Monedă de argint în Grecia antică. 2) Unitate a sistemului monetar in Grecia de azi. /<ngr. drahmí, fr. drachme

drahmă f. 1. greutate greacă de vr’o 4 grame; 2. monedă greacă antică de vr'o 95 centime; 3. monedă greacă modernă în valoare de 1 franc.

* dráhmă f., pl. e (vgr. drahmé. V. dram). La vechiĭ Grecĭ, o greutate de 3 grame și 24 de centigrame. O monetă de argint care valora 70 de banĭ. Azĭ, numele oficial al franculuĭ în Grecia.

Intrare: drahmă
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular drahmă drahma
plural drahme drahmele
genitiv-dativ singular drahme drahmei
plural drahme drahmelor
vocativ singular
plural
dragmă
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
drahm
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.

drahmă dragmă drahm

 • 1. Unitate monetară în Grecia modernă (înaintea introducerii monedei euro).
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Monedă de argint în Grecia antică.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. Veche unitate de măsură pentru greutăți (cu valori variabile).
  surse: DEX '09 DEX '98
  • diferențiere Veche unitate de măsură austriacă întrebuințată în trecut și în țara noastră, mai ales în farmacie, reprezentînd 4,38 g.
   surse: DLRLC DN

etimologie: