4 definiții pentru donatism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

donatism sn [At: DN3 / E: fr donatisme] Mișcare secretă înființată în sec. IV de episcopul Donatus la Cartagina, care cerea supunerea la canoane grele a creștinilor care își renegaseră credința în timpul persecuțiilor religioase.

DONATISM s.n. Mișcare secretă, inițiată în sec. IV de episcopul Donatus la Cartagina, care cerea supunerea la canoane grele a creștinilor care își renegaseră credința în timpul persecuțiilor religioase. [< fr. donatisme].

DONATISM s. n. schismă inițiată în sec. IV de episcopul Donatus, la Cartagina, care separa biserica africană, cerând supunerea la canoane grele a creștinilor ce își renegaseră credința în timpul persecuțiilor religioase. (< fr. donatisme)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: donatism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • donatism
  • donatismul
  • donatismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • donatism
  • donatismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

donatismsubstantiv neutru

  • 1. Mișcare secretă, inițiată în secolul IV de episcopul Donatus la Cartagina, care cerea supunerea la canoane grele a creștinilor care își renegaseră credința în timpul persecuțiilor religioase. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.