2 intrări

8 definiții

displáy sni [At: DEX / P: ~pléi / E: eg display] (Inf; Elt) 1 Dispozitiv de vizualizare folosit ca periferic la calculatoare. 2 Afișaj optoelectronic care conține un grup de cifre, folosit la instrumentele de măsură. 3 Literă tipografică aldină cursivă.

DISPLAY, display-uri, s. n. (Inform., Electron.) 1. Dispozitiv de vizualizare folosit ca periferic la calculatoare. 2. Afișaj optoelectronic care conține un grup de cifre, folosit la instrumentele de măsură. 3. Caracter tipografic sau literă tipografică aldină cursivă. [Pr.: -pléĭ] – Din engl. display.

DISPLAY, displayuri, s. n. (Inform., electron.) 1. Dispozitiv de vizualizare folosit ca periferic la calculatoare. 2. Afișaj optoelectronic care conține un grup de cifre, folosit la instrumentele de măsură. 3. Caracter tipografic sau literă tipografică aldină cursivă. [Pr.: -pléi] – Din engl. display.

*display (angl.) [pron. displéĭ] s. n., art. display-ul; pl. display-uri

DISPLAY [DÍS-PLEI] s. n. 1. terminal de ieșire al unui ordinator cu ajutorul căruia se pot vizualiza operațiile. 2. afișaj optoelectronic conținând un grup de cifre, la instrumentele de măsură. 3. caracter tipografic aldin cursiv. (< engl. display)

DISPLAY [pr.: displéi] ~uri n. 1) Dispozitiv prin care informația este prezentată necodificat; dispozitiv de vizualizare al calculatorului. 2) Caracter tipografic sau litera aldina cursivă. /Cuv. engl.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

display s. n. (tehn.) ◊ „Ieri, pentru prima dată am jucat șah la teleimprimator, împotriva unei mașini [...] electronice de calcul «Varian-72». De dimensiunea unui dulap mediu, având alături un teleimprimator terminal [...] avea deasupra sa un display – un fel de ecran TV care înfățișa tabla de joc.” R.l. 27 VIII 75 p. 5. ◊ „Compania Philips a realizat o mașină de scris electronică «W.P. 5001» care oferă o serie de avantaje în raport cu mașinile obișnuite. Textul dactilografiat apare pe display – un ecran asemănător celui de televizor.” R.l. 30 XI 77 p. 6. ◊ „La New York există deja un display electronic care aduce permanent la zi cuantumul uriașei datorii publice a Americii, de ordinul trilioanelor de dolari.” Ad. 22 XI 93 p. 8; v. și bancă (de informații), fotozaț [pron. displéi] (din engl. display; TDE; DEX-S)

Intrare: display
display
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular display displayul
plural displayuri displayurile
genitiv-dativ singular display displayului
plural displayuri displayurilor
vocativ singular
plural
Intrare: display (-)
display (-) substantiv neutru
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular display display-ul
plural display-uri display-urile
genitiv-dativ singular display display-ului
plural display-uri display-urilor
vocativ singular
plural