13 definiții pentru digital

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DIGITAL, -Ă, digitali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care aparține degetelor, care se referă la degete. ◊ Amprentă digitală v. amprentă. 2. Adj. (Cib.) Care este sau poate fi reprezentat prin cifre ori prin numere. 3. Adj. (Electron.; despre aparate, dispozitive, instrumente, sisteme) Care generează, măsoară, prelucrează sau stochează semnale digitale (2). 4. S. f. (Bot.) Degețel-roșu. 5. S. f. Substanță extrasă din frunzele de degețel-roșu, folosită ca tonic al aparatului circulator. – Din fr. digital.

digital, ~ă [At: KRETZULESCU, A. 77/24 / V: (îvr) deget~ / Pl: ~i, ~e / E: fr digital] 1 a Care aparține degetelor. 2 a Care se referă la degete. 3 a Produs de degete. 4 a Al degetelor. 5 a (Îs) Amprentă (sau, rar, urmă) Semn concret lăsat pe un obiect de liniile de pe suprafața interioară a vârfului sau a primei falange a degetelor de la mână. 6 a (Rar; îs) Calcul ~ Socoteală pe degete. 7 a (Îvr; îs) Mușchi ~ Fasciculul muscular cu inserție pe degete. 8-9 a (Cib) Care este sau poate fi reprezentat prin cifre ori prin numere. 10 a (Elt; d. aparate, dispozitive, instrumente, sisteme) Care generează, măsoară, prelucrează sau stochează semnale digitale (8). 11 a (Îs) Mașină ~ă Mașină aritmetică care lucrează automat. 12 sf (Bot) Degetar (Digitalis ambigua). 13 sf (Bot) Degețel-roșu (Digitalis purpurea). 14 sf Substanță extrasă din frunzele uscate ale plantei degețelul-roșu, utilizată ca tonic cardiovascular.

DIGITAL, -Ă, digitali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care aparține degetelor, care se referă la degete. Amprentă digitală = urmă lăsată pe un obiect de liniile de pe suprafața interioară a vârfului degetelor de la mână. 2. Adj. (Cib.) Care este sau poate fi reprezentat prin cifre ori prin numere. 3. Adj. (Electron.; despre aparate, dispozitive, instrumente, sisteme) Care generează, măsoară, prelucrează sau stochează semnale digitale (2). 4. S. f. (Bot.) Degețel-roșu. 5. S. f. Substanță extrasă din frunzele de degețel-roșu, folosită ca tonic al aparatului circulator. – Din fr. digital.

DIGITAL, -Ă, digitali, -e, adj. Care aparține degetelor, al degetelor. Nervi digitali.Amprentă digitală (mai ales la pl.) = urmă lăsată de liniile de pe suprafața interioară a vîrfului degetelor de la mînă și care, diferind de la om la om, servește la identificare.

DIGITAL, -Ă Al degetelor, produs de deget. ◊ Amprentă digitală = (de obicei la pl.) urmă pe care o lasă degetele pe un obiect de care s-au atins. [Cf. fr. digital, lat. digitalis].

DIGITAL1, -Ă I. adj. 1. referitor la degete. 2. care are forma unui deget. 3. produs de deget. ♦ amprentă ~ă = urmă lăsată de degete. II. s. f. 1. plantă veninoasă din care se extrage digitalina; degețel. 2. digitalină. (< fr. digital, lat. digitalis)

DIGITAL2, -Ă adj. (electron.; despre semnale) prin cifre sau numere; (despre aparate, dispozitive, sisteme) care măsoară, prelucrează, stochează asemenea semnale. (< engl. digital)

digital adj. (cib.) ♦ 1. Binar, care nu admite decât două stări ◊ „Se pune problema unei schimbări radicale a tehnicii de conservare a peliculei cinematografice – fie prin transformarea imaginilor în semnale video înregistrate pe bandă magnetică, fie prin descompunerea lor în semnale digitale care pot fi recompuse cu ajutorul unui fascicul laser.” Sc. 10 I 78 p. 4; v. și Internet. ♦ 2. Mai ales în sint. afișaj digital Prin opoziție cu analogic, se spune despre sistemele sau aparatele care afișează datele în mod discontinuu, cu ajutorul unor caractere (în general cifre) mobile ◊ „Ceasul este de tip digital, ca de altfel și calendarul, care indică nu numai ziua, dar și luna și anul. În partea dreaptă a instrumentului se află un minicalculator cu patru operațiuni.” R.l. 11 VIII 77 p. 6. ◊ „Ceasurile de mână de tip nou cu afișaj digital – o inovație considerată revoluționară în tehnica construcției ceasornicăriei, mecanismele clasice fiind înlocuite prin circuite electronice, minutarele prin cifrele care indică orele, minutele și secundele.” Sc. 2 II 78 p. 5; v. și alcoolemie, capacimetru (din engl., fr. digital; în engl. apărut în 1938, dar răspândit din 1945; DHLF 1960, PR 1968; CD, DT, TDE; DEX-S)

DIGITAL ~ă (~i, ~e) Care ține de degete; propriu degetelor. Nervi ~i. Amprente ~e. /<fr. digital

* digitál, -ă adj. (lat. digitalis. V. degetar). Anat. De la degete, al degetelor: mușchĭ digital.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

digital adj. m., pl. digitali; f. digita, pl. digitale

digital adj. m., pl. digitali; f. digitală, pl. digitale

digital adj. m., pl. digitali; f. sg. digitală, pl. digitale

Intrare: digital
digital adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • digital
 • digitalul
 • digitalu‑
 • digita
 • digitala
plural
 • digitali
 • digitalii
 • digitale
 • digitalele
genitiv-dativ singular
 • digital
 • digitalului
 • digitale
 • digitalei
plural
 • digitali
 • digitalilor
 • digitale
 • digitalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

digital, digitaadjectiv

 • 1. Care aparține degetelor, care se referă la degete. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Nervi digitali. DLRLC
  • 1.1. Amprentă digitală = urmă lăsată pe un obiect de liniile de pe suprafața interioară a vârfului degetelor de la mână. DEX '09 DLRLC DN
 • 2. cibernetică Care este sau poate fi reprezentat prin cifre ori prin numere. DEX '09 DEX '98
 • 3. electronică (Despre aparate, dispozitive, instrumente, sisteme) Care generează, măsoară, prelucrează sau stochează semnale digitale. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.