14 definiții pentru diagramă

diagrámă sf [At: LM / P: di-a~ / Pl: ~me / E: fr diagramme] 1 Reprezentare grafică care facilitează o demonstrație, permite înțelegerea unui fenomen, înfățișează corelația între două mărimi etc. 2 (Lpl) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. 3 Schemă pentru fixarea locurilor în vagoanele de tren, în sălile de spectacol, pe terenurile de sport etc. 4 Linie trasă pe hârtie de un aparat înregistrator care reprezintă desfășurarea unor fenomene. 5 (Îs) ~ meteorologică Reprezentare a variațiilor de timp ale unui element meteorologic. 6 (Îs) ~ florală Proiectare orizontală a tuturor componentelor florii. 7 (Muz; înv) Gamă. modificată

DIAGRÁMĂ, diagrame, s. f. 1. Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a unei corelații între mărimi. 2. Schemă a amplasării locurilor dintr-o sală de spectacole, din vagoane etc. 3. Linie lăsată pe o hârtie de un aparat înregistrator, care reprezintă modul de desfășurare a unor fenomene. [Pr.: di-a-] – Din fr. diagramme.

DIAGRÁMĂ, diagrame, s. f. Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a amplasării locurilor dintr-o sală de spectacole, din vagoane etc. ♦ Linie lăsată pe o hârtie de un aparat înregistrator, care reprezintă modul de desfășurare a unor fenomene. [Pr.: -di-a-] – Din fr. diagramme.

DIAGRÁMĂ, diagrame, s. f. 1. Reprezentare grafică care înfățișează în mod schematic un fenomen, un obiect, o corelație dintre două mărimi de natură diferită sau de aceeași natură. Diagramele, fotografiile și machetele expuse demonstrează extraordinarul progres realizat de siderurgia sovietică, de la micile fabrici înzestrate cu o tehnică înapoiată, dinainte de revoluție, pînă la mărețele combinate din zilele noastre. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2783. ♦ Schemă pentru distribuirea locurilor într-un vagon de cale ferată (mai ales la trenurile cu locuri fixe). 2. Linie (trasă pe hîrtie de un aparat înregistrator) care reprezintă desfășurarea unor fenomene. 3. (La pl.) Semne tipografice cu care se culeg diferite probleme de șah.- Pronunțat: di-a-.

diagrámă (reprezentare grafică) (di-a-gra-) s. f., g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme

diagrámă s. f. (sil. di-a-gra-), g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme

DIAGRÁMĂ s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)

DIAGRÁMĂ s.f. 1. Reprezentare grafică care facilitează o demonstrație, care face să se înțeleagă un fenomen, care înfățișează corelația între două mărimi etc. ♦ (la pl.) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. ♦ Schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri). 2. Linie trasată de un aparat înregistrator. 3. (Bot.) Diagramă florală = proiecție orizontală a tuturor componentelor unei flori. [Pron. di-a-. / < fr. diagramme, cf. gr. diagramma – desen].

DIAGRÁMĂ s. f. 1. reprezentare grafică schematică a valorilor unor mărimi sau a relațiilor dintre ele. ◊ (pl.) semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. 2. schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri), în autocar, în săli de spectacole etc. ◊ schema încărcăturii (mărfuri și pasageri) a unui avion. 3. linie trasată de un aparat înregistrator. 4. (bot.) ~ florală = proiecție orizontală a tuturor componentelor unei flori. (< fr. diagramme, gr. diagramma)

DIAGRÁMĂ ~e f. 1) Reprezentare geometrică sumară a părților unui ansamblu și a dispoziției lor unele în raport cu altele. 2) Reprezentare grafică a desfășurării și variațiilor unui fenomen. [Sil. di-a-] /<fr. diagramme

diagramă f. reprezentarea unui obiect printr’o figură de câteva linii.

* diagrámă f., pl. e (vgr. diágramma. V. gramatică). Figură din cîteva liniĭ care ușurează o demonstrațiune.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

DIAGRA s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

a schimba diagrama / domiciliul (cuiva) expr. (intl.) a aresta, a închide (pe cineva).

Intrare: diagramă
diagramă substantiv feminin
  • silabație: di-a-gra-
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular diagra diagrama
plural diagrame diagramele
genitiv-dativ singular diagrame diagramei
plural diagrame diagramelor
vocativ singular
plural