14 definiții pentru diagramă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DIAGRÁMĂ, diagrame, s. f. 1. Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a unei corelații între mărimi. 2. Schemă a amplasării locurilor dintr-o sală de spectacole, din vagoane etc. 3. Linie lăsată pe o hârtie de un aparat înregistrator, care reprezintă modul de desfășurare a unor fenomene. [Pr.: di-a-] – Din fr. diagramme.

diagrámă sf [At: LM / P: di-a~ / Pl: ~me / E: fr diagramme] 1 Reprezentare grafică care facilitează o demonstrație, permite înțelegerea unui fenomen, înfățișează corelația între două mărimi etc. 2 (Lpl) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. 3 Schemă pentru fixarea locurilor în vagoanele de tren, în sălile de spectacol, pe terenurile de sport etc. 4 Linie trasă pe hârtie de un aparat înregistrator care reprezintă desfășurarea unor fenomene. 5 (Îs) ~ meteorologică Reprezentare a variațiilor de timp ale unui element meteorologic. 6 (Îs) ~ florală Proiectare orizontală a tuturor componentelor florii. 7 (Muz; înv) Gamă. modificată

DIAGRÁMĂ, diagrame, s. f. Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a amplasării locurilor dintr-o sală de spectacole, din vagoane etc. ♦ Linie lăsată pe o hârtie de un aparat înregistrator, care reprezintă modul de desfășurare a unor fenomene. [Pr.: -di-a-] – Din fr. diagramme.

DIAGRÁMĂ, diagrame, s. f. 1. Reprezentare grafică care înfățișează în mod schematic un fenomen, un obiect, o corelație dintre două mărimi de natură diferită sau de aceeași natură. Diagramele, fotografiile și machetele expuse demonstrează extraordinarul progres realizat de siderurgia sovietică, de la micile fabrici înzestrate cu o tehnică înapoiată, dinainte de revoluție, pînă la mărețele combinate din zilele noastre. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2783. ♦ Schemă pentru distribuirea locurilor într-un vagon de cale ferată (mai ales la trenurile cu locuri fixe). 2. Linie (trasă pe hîrtie de un aparat înregistrator) care reprezintă desfășurarea unor fenomene. 3. (La pl.) Semne tipografice cu care se culeg diferite probleme de șah.- Pronunțat: di-a-.

DIAGRÁMĂ s.f. 1. Reprezentare grafică care facilitează o demonstrație, care face să se înțeleagă un fenomen, care înfățișează corelația între două mărimi etc. ♦ (la pl.) Semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. ♦ Schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri). 2. Linie trasată de un aparat înregistrator. 3. (Bot.) Diagramă florală = proiecție orizontală a tuturor componentelor unei flori. [Pron. di-a-. / < fr. diagramme, cf. gr. diagramma – desen].

DIAGRÁMĂ s. f. 1. reprezentare grafică schematică a valorilor unor mărimi sau a relațiilor dintre ele. ◊ (pl.) semne tipografice speciale cu care se culeg diferite probleme de șah. 2. schemă pentru fixarea locurilor în vagoane (la anumite trenuri), în autocar, în săli de spectacole etc. ◊ schema încărcăturii (mărfuri și pasageri) a unui avion. 3. linie trasată de un aparat înregistrator. 4. (bot.) ~ florală = proiecție orizontală a tuturor componentelor unei flori. (< fr. diagramme, gr. diagramma)

DIAGRÁMĂ ~e f. 1) Reprezentare geometrică sumară a părților unui ansamblu și a dispoziției lor unele în raport cu altele. 2) Reprezentare grafică a desfășurării și variațiilor unui fenomen. [Sil. di-a-] /<fr. diagramme

diagramă f. reprezentarea unui obiect printr’o figură de câteva linii.

* diagrámă f., pl. e (vgr. diágramma. V. gramatică). Figură din cîteva liniĭ care ușurează o demonstrațiune.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

diagrámă (reprezentare grafică) (di-a-gra-) s. f., g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme

diagrámă s. f. (sil. di-a-gra-), g.-d. art. diagrámei; pl. diagráme


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

DIAGRÁMĂ s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)

DIAGRA s. grafic. (O ~ a unui fenomen.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a schimba diagrama / domiciliul (cuiva) expr. (intl.) a aresta, a închide (pe cineva).

Intrare: diagramă
diagramă substantiv feminin
 • silabație: di-a-gra-mă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • diagra
 • diagrama
plural
 • diagrame
 • diagramele
genitiv-dativ singular
 • diagrame
 • diagramei
plural
 • diagrame
 • diagramelor
vocativ singular
plural

diagramă

 • 1. Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, a unui obiect, a unei corelații între mărimi.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: grafic (s.n.) un exemplu
  exemple
  • Diagramele, fotografiile și machetele expuse demonstrează extraordinarul progres realizat de siderurgia sovietică, de la micile fabrici înzestrate cu o tehnică înapoiată, dinainte de revoluție, pînă la mărețele combinate din zilele noastre. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2783.
   surse: DLRLC
 • 2. Schemă a amplasării locurilor dintr-o sală de spectacole, din vagoane etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 2.1. Schema încărcăturii (mărfuri și pasageri) a unui avion.
   surse: MDN '00
 • 3. Linie lăsată pe o hârtie de un aparat înregistrator, care reprezintă modul de desfășurare a unor fenomene.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 4. (la) plural Semne tipografice cu care se culeg diferite probleme de șah.
  surse: DLRLC DN
 • 5. botanică Diagramă florală = proiecție orizontală a tuturor componentelor unei flori.
  surse: DN

etimologie: