10 definiții pentru developa

developá [At: MARIN, F. 488/32 / Pzi: ~péz / E: fr développer] 1-2 vtr (Frî) A (se) desfășura. 3-4 vtr (Frî) A (se) dezvolta. 5 vt (C.i. filme, plăci fotografice și hârtie fotografică) A trata (după o expunere prealabilă) cu un reactiv chimic pentru a face să apară imaginea. 6 vt (C.i. semne scrise cu cerneală simpatică) A supune tratamentului necesar pentru a le face vizibile.

DEVELOPÁ, developez, vb. I. Tranz. A trata cu un reactiv chimic un film, o placă sau hârtie fotografică care au fost expuse, pentru a face să apară imaginea. ♦ A face să apară (prin diverse procedee) semnele scrise cu cerneală simpatică. – Din fr. développer.

DEVELOPÁ, developez, vb. I. Tranz. A trata cu un reactiv chimic un film, o placă sau hârtie fotografică care au fost expuse, pentru a face să apară imaginea. ♦ A face să apară (prin diverse procedee) semnele scrise cu cerneală simpatică. – Din fr. développer.

DEVELOPÁ, developez, vb. I. Tranz. A trata un film, o placă fotografică etc. cu un reactiv chimic, pentru a face vizibilă imaginea produsă prin fotografiere. Fotograful developează clișeele. ♦ A face să apară, cu ajutorul căldurii sau prin acțiunea chimică a unui lichid special, semnele scrise cu cerneală simpatică.

developá (a ~) vb., ind. prez. 3 developeáză

developá vb., ind. prez. 1 sg. developéz, 3 sg. și pl. developeáză

DEVELOPÁ vb. I. tr. A trata un clișeu, o hârtie fotosensibilă etc. cu diferite substanțe chimice, pentru a face să apară imaginea latentă pe ele. ♦ A face să apară prin procedee speciale semnele scrise cu cerneală simpatică. [< fr. développer].

DEVELOPÁ vb. tr. a trata cu un reactiv chimic un material fotosensibil impresionat, pentru a face să apară clar imaginea formată la expunere. ◊ a face vizibile, prin procedee speciale, semnele scrise cu cerneală simpatică. (< fr. développer)

A DEVELOPÁ ~éz tranz. 1) (pelicule, plăci, hârtii fotografice) A trata cu un reactiv chimic special pentru a obține imaginea; a revela. 2) (scrisori cifrate) A trata cu o soluție specială pentru a putea citi. /<fr. développer

* developéz, a -á v. tr. (fr. développer, a desfășura. V. anvelopă). Se zice în fotografie cînd puĭ un clișeŭ în prima apă ca să apară imaginea (Se poate zice maĭ corect rom. desfășor saŭ dezvolt).

Intrare: developa
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) developa developare developat developând singular plural
developea developați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) developez (să) developez developam developai developasem
a II-a (tu) developezi (să) developezi developai developași developaseși
a III-a (el, ea) developea (să) developeze developa developă developase
plural I (noi) developăm (să) developăm developam developarăm developaserăm, developasem*
a II-a (voi) developați (să) developați developați developarăți developaserăți, developaseți*
a III-a (ei, ele) developea (să) developeze developau developa developaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)