8 definiții pentru descriptivism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DESCRIPTIVÍSM s. n. Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. – Descriptiv + suf. -ism.

DESCRIPTIVÍSM s. n. Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. – Descriptiv + suf. -ism.

descriptivísm sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: descriptiv + -ism] 1 Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. 2 Manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. 3 Sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora.

DESCRIPTIVÍSM s.n. 1. Manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. ♦ Sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora. 2. Școală lingvistică care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. [< descriptiv + -ism].

DESCRIPTIVÍSM s. n. 1. manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. ◊ sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora. 2. curent în structuralismul lingvistic american care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. (< descriptiv + -ism)

DESCRIPTIVÍSM n. Curent în lingvistică bazat pe descrierea limbilor din punct de vedere formal și fiziologic (fără a ține cont de istoria lor). /descriptiv + suf. ~ism


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!descriptivísm (des-crip-/de-scrip-) s. n.

descriptivísm s. n. (sil. mf. -scrip-)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DESCRIPTIVÍSM s. n. (< descriptiv, cf. fr. descriptif, lat. descriptivus + suf. -ism): varietate a structuralismului american, care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. La baza lui stau cercetările lui Franz Boas despre limbile indiene ale Americii. Reprezentanții cei mai de seamă ai acestei varietăți de structuralism sunt lingviștii Edvard Sapir și Leonard Bloomfield (v. și curént).

Intrare: descriptivism
 • silabație: des-crip-, de-scrip-
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • descriptivism
 • descriptivismul
 • descriptivismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • descriptivism
 • descriptivismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

descriptivism

 • 1. Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. Manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive.
  surse: DN
  • 2.1. Sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora.
   surse: DN

etimologie:

 • Descriptiv + sufix -ism.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN