10 definiții pentru descongestiona

descongestiona vt [At: DEX / P: ~ti-o~ / Pzi: ~néz / E: des- + congestiona cf fr décongestionner] 1 A elibera un organ de un aflux de sânge prin împrăștierea sângelui îngrămădit. 2 A face să dispară congestia. 3 (Fig) A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație. 4 (Fig) A face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată.

DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o-] – Pref. des- + congestiona (după fr. décongestionner).

DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge, a face să se împrăștie sângele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o] – Des1- + congestiona (după fr. décongestionner).

DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. (Med.; cu privire la organe) A elibera de un aflux de sînge, a face să se împrăștie sîngele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. (Cu privire la locuri sau localități) A elibera de un surplus de oameni, a face să nu mai fie aglomerat. – Pronunțat: -ti-o-.

descongestioná (a ~) (-ti-o-) vb., ind. prez. 3 descongestioneáză

descongestioná vb. (sil. -ti-o-), ind. prez. 1 sg. descongestionéz, 3 sg. și pl. descongestioneáză

DESCONGESTIONÁ vb. I. tr. A elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. ♦ (Fig.) A înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. [Pron. -ti-o-, var. decongestiona vb. I. / cf. fr. décongestionner].

DESCONGESTIONÁ vb. tr. 1. a elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. 2. (fig.) a înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. (după fr. décongestionner)

A DESCONGESTIONÁ ~éz tranz. A face să se descongestioneze. /des- + a congestiona

A SE DESCONGESTIONÁ pers. 3 se ~eáză intranz. 1) (despre organe sau părți ale corpului) A se elibera de o congestie. 2) (despre localități, regiuni) A se elibera de surplusuri de populație. 3) (despre căi de comunicație) A deveni mai puțin aglomerat; a dezaglomera. /des- + a (se) congestiona

Intrare: descongestiona
descongestiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabație: -ti-o-
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) descongestiona descongestionare descongestionat descongestionând singular plural
descongestionea descongestionați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) descongestionez (să) descongestionez descongestionam descongestionai descongestionasem
a II-a (tu) descongestionezi (să) descongestionezi descongestionai descongestionași descongestionaseși
a III-a (el, ea) descongestionea (să) descongestioneze descongestiona descongestionă descongestionase
plural I (noi) descongestionăm (să) descongestionăm descongestionam descongestionarăm descongestionaserăm, descongestionasem*
a II-a (voi) descongestionați (să) descongestionați descongestionați descongestionarăți descongestionaserăți, descongestionaseți*
a III-a (ei, ele) descongestionea (să) descongestioneze descongestionau descongestiona descongestionaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)