8 definiții pentru culee

culee sf [At: DEX2 / Pl: ~ / E: fr culee] 1 Canal prin care curge metalul de turnat din pâlnia de turnare în formă. 2 Materialul solidificat în piciorul și pâlnia de turnare. 3 Infrastructura care se execută la capătul unui pod pentru a prelua sarcinile transmise de suprastructura acestuia și a susține calea de acces pe pod.

CULÉE, culee, s. f. 1. Canal prin care curge metalul din pâlnia de turnare în cavitatea formei. 2. Materialul solidificat în piciorul și în pâlnia de turnare. 3. Infrastructura care se execută la capătul unui pod pentru a prelua sarcinile transmise de suprastructura acestuia și a susține calea de acces pe pod. – Din fr. culée.

CULÉE, culee, s. f. 1. Canal prin care curge metalul de turnat din pâlnia de turnare în cavitatea formei. 2. Materialul solidificat în piciorul și pâlnia de turnare. 3. Infrastructura care se execută la capătul unui pod pentru a prelua sarcinile transmise de suprastructura acestuia și a susține calea de acces pe pod. – Din fr. culée.

culée s. f., art. culéea, g.-d. art. culéei; pl. culée

culée s. f., art. culéea, g.-d. art. culéei; pl. culée

CULÉE s.f. 1. (Constr.) Masiv de zidărie care prin masa sa rezistă la împingerea unui arc, a unei bolți sau a unei arcade. ♦ Fiecare dintre cele două picioare ale unui pod, situate pe maluri. 2. Canal prin care metalul topit se scurge din tiparul piesei. [Pron. -le-e. / < fr. culée].

CULÉE s. f. 1. masiv de zidărie care prin masa sa rezistă la împingerea unui arc, a unei bolți sau arcade. ◊ fiecare dintre cele două picioare ale unui pod, pe maluri. 2. canal prin care metalul topit se scurge din tiparul piesei. (< fr. culée)

CULÉE ~ f. 1) Fiecare dintre cele două picioare ale unui pod situate pe malurile opuse. 2) Canal prin care metalul topit se scurge din forme. [Sil. -le-e] /<fr. culée

Intrare: culee
substantiv feminin (F142)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular culee culeea
plural culee culeele
genitiv-dativ singular culee culeei
plural culee culeelor
vocativ singular
plural

culee

 • 1. Canal prin care curge metalul din pâlnia de turnare în cavitatea formei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. Materialul solidificat în piciorul și în pâlnia de turnare.
  surse: DEX '09 DEX '98
 • 3. Infrastructura care se execută la capătul unui pod pentru a prelua sarcinile transmise de suprastructura acestuia și a susține calea de acces pe pod.
  surse: DEX '09 DEX '98
  • diferențiere construcții Masiv de zidărie care prin masa sa rezistă la împingerea unui arc, a unei bolți sau a unei arcade.
   surse: DN
   • diferențiere Fiecare dintre cele două picioare ale unui pod, situate pe maluri.
    surse: DN

etimologie: