14 definiții pentru crocodil

crocodil sm [At: BIBLIA (1688), 77 / V: (îvr) corcodel / Pl: ~i / E: fr crocodile, lat crocodilus] 1 Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, cu corpul acoperit de plăci osoase, coadă lungă și cap alungit, cu fălci puternice, care trăiește în fluviile din țările tropicale (Crocodilus niloticus). 2 (Frm; îe) Lacrimi de ~ Plâns prefăcut. 3 Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată pentru a transmite comenzile de semnalizare. 4 Clește de laborator. 5 Clemă ca un cleștișor cu fălci dințate, care servește la realizarea unor legături electrice ușor demontabile.

CROCODÍL, crocodili, s. m. 1. Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, care trăiește în fluviile din țările tropicale, cu corpul turtit dorso-ventral, acoperit de plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit, cu fălci lungi și dinți puternici (Crocodilus niloticus).Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată și folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare, acționând fluierul locomotivei în mers. 3. Clește cu care, în laborator, se dă dopurilor de plută elasticitatea necesară folosirii lor. 4. Clemă de forma unui cleștișor cu fălci dințate, folosit pentru realizarea unor legături electrice temporare și demontabile. – Din fr. crocodile, lat. crocodilus.

CROCODÍL, crocodili, s. m. 1. Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, care trăiește în fluviile din țările tropicale, cu corpul acoperit de plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit, cu fălci lungi și dinți puternici (Crocodilus niloticus).Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată și folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare, acționând fluierul locomotivei în mers. 3. Clește cu care, în laborator, se dă dopurilor de plută elasticitatea necesară folosirii lor. 4. Clemă de forma unui cleștișor cu fălci dințate, folosit pentru realizarea unor legături electrice temporare și demontabile. – Din fr. crocodile, lat. crocodilus.

CROCODÍL, crocodili, s. m. Reptilă de proporții uriașe care trăiește de-a lungul fluviilor din țările tropicale (mai ales pe malurile Nilului) (Orocodilus vulgaris). Geantă de piele de crocodil. ◊ Expr. (Familiar) Lacrimi de crocodil = plîns prefăcut, ipocrit.

crocodíl s. m., pl. crocodíli

crocodíl s. m., pl. crocodíli

CROCODÍL s.m. 1. Reptilă sauriană amfibie, foarte mare, care trăiește pe lângă fluviile din țările tropicale (în special pe malurile Nilului). ◊ (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv de comandă automată pentru semnalizarea, pe locomotiva unui tren în mers, a poziției semnalelor de acoperire a liniei. 3. Clemă folosită pentru legături electrice provizorii. [Cf. fr. crocodile, lat. crocodilus].

CROCODÍL s. m. 1. reptilă mare, amfibie, din regiunile tropicale, cu corpul acoperit cu plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit. ♦ (fam.) lacrimi de ~ = plâns prefăcut, ipocrit. 2. dispozitiv de comandă automată pentru semnalizare, pe locomotiva unui tren în mers, a poziției semnalelor de acoperire a liniei. ◊ (mar.) dispozitiv cu care se imobilizează o parâmă. 3. clemă pentru legături electrice provizorii. (< fr. crocodile, lat. crocodilus)

CROCODÍL ~i m. 1) Reptilă mare cu corpul acoperit de plăci osoase și cu cap alungit, care trăiește în apele din țările tropicale. ◊ Lacrimi de ~ lacrimi prefăcute; plâns de ochii lumii. 2) Clemă de conectare cu fălcile dințate pentru legături electrice provizorii. /<fr. crocodile, lat. crocodilus

crocodil m. sopârlă mare, amfibie (lunga de 7-8 m.) din țările calde ale Africei, foarte periculoasă; lacrimi de crocodil, lacrimi ipocrite.

*crocodíl m., pl. (lat. crocodilus, d. vgr. krokódeilos, cuv. egiptenesc. V. corcodel). Un reptil colosal de forma șopîrleĭ, lung pînă la opt metri și cu niște solzĭ foarte rezistențĭ. Trăĭește în marile fluvii ale Africiĭ (V. caĭman). Vechiĭ Egiptenĭ îl consideraŭ ca sfînt. V. reptil.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

a lua (pe cineva) cu liru-liru (crocodilul) expr. a încerca seducerea sau îmblânzirea cuiva prin lingușeli

lacrimi de crocodil expr. plâns prefăcut; lacrimi vărsate de un ipocrit.

liru-liru-crocodilu’ expr. (glum.) 1. tentativă de seducere (a cuiva). 2. vorbărie multă și fără rost, pălăvrăgeală; prolixitate.

Intrare: crocodil
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • crocodil
  • crocodilul
  • crocodilu‑
plural
  • crocodili
  • crocodilii
genitiv-dativ singular
  • crocodil
  • crocodilului
plural
  • crocodili
  • crocodililor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)