10 definiții pentru croazieră

croazie sf [At: LTR / P: cro-a-zi-e-ră / Pl: ~re / E: fr croisière] 1 Călătorie (de plăcere) pe mare. 2 (Îs) Viteză de ~ Viteza medie a unui automobil pe o distanță mare (raportată la consumul mediu de carburant). 3 (as) Viteza normală după probe. 4 Regim de zbor al unei aeronave care evoluează la o viteză mai mică de viteza maximă.

CROAZIÉRĂ, croaziere, s. f. 1. Călătorie (de plăcere) pe mare. 2. Regim de zbor al unei aeronave care evoluează la o viteză mai mică față de viteza maximă. [Pr.: -zi-e-] – Din fr. croisière.

CROAZIÉRĂ, croaziere, s. f. 1. Călătorie (de plăcere) pe mare. 2. Regim de zbor al unei aeronave care evoluează la o viteză mai mică de viteza maximă. [Pr.: -zi-e-] – Din fr. croisière.

CROAZIÉRĂ, croaziere, s. f. Călătorie (de plăcere) pe mare. – Pronunțat: cro-a-zi-e-.

croaziéră (croa-zi-e-) s. f., g.-d. art. croaziérei; pl. croaziére

croaziéră s. f. (sil. croa-zi-e-), g.-d. art. croaziérei; pl. croaziére

CROAZIÉRĂ s.f. 1. Călătorie (turistică) pe mare. ♦ Voiajul unei nave militare cu multe escale. ♦ (Rar) Acțiunea de patrulare pe mare în timp de război de către o navă militară. 2. Viteză de croazieră = regim de zbor al unui avion la o viteză mai mică decât cea maximă, pentru a se reduce uzura și consumul de combustibil; (p. ext.) viteză de drum a unui autoturism. [Pron. croa-zi-e-. / < fr. croisière].

CROAZIÉRĂ s. f. 1. călătorie de agrement pe o navă de pasageri, pe un iaht sau avion, pe un itinerar stabilit, cu multe escale. 2. viteză de ~ = viteză de drum a unei (aero)nave sau a unui autoturism, în condiții normale, pe un parcurs lung. 3. acțiune de patrulare pe mare în timp de război executată de către o navă militară. (< fr. croisière)

CROAZIÉRĂ ~e f. 1) Călătorie (turistică) pe mare. 2) Voiaj al unei nave militare, cu intrarea în mai multe porturi. [G.-D. croazierei; Sil. cro-a-zi-e-] /<fr. croisiere


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CROAZIERĂ regim de zbor al unei aeronave care evoluează la o viteză de zbor mai mică decât viteza maximă pentru reducerea uzurii și scăderea consumului total de combustibil. Sin. viteză de croazieră.

Intrare: croazieră
croazieră substantiv feminin
  • silabisire: croa-zi-e-
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular croazie croaziera
plural croaziere croazierele
genitiv-dativ singular croaziere croazierei
plural croaziere croazierelor
vocativ singular
plural