15 definiții pentru cristelniță

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CRISTELNIȚĂ, cristelnițe, s. f. (În ritualul bisericesc ortodox) Vas mare, de obicei din metal, de forma unei cupe, umplut până la jumătate cu apă, în care preotul afundă copilul la botez. – Din sl. krŭstilĭnica.

cristelniță sf [At: DOSOFTEI, V. S. 52/2 / V: (înv) cârs~, ~teal~, cres~ / Pl: ~țe / E: sl кpътиχинцa] (Bis; rit ortodox) Vas mare cu apă sfințită, în care se afundă copilul la botez Si: (înv) colimvitră, (ltî) baptisteriu.

CRISTELNIȚĂ, cristelnițe, s. f. (În ritualul bisericesc ortodox) Vas mare, de obicei de forma unei cupe, umplut până la jumătate cu apă, în care preotul afundă copilul la botez. – Din sl. krŭstilĩnica.

CRISTELNIȚĂ, cristelnițe, s. f. (În ritualul bisericesc creștin) Vas cu apă în care preotul afundă copilul la botez. Popa satului a luat copilul în mîini și l-a vîrît o dată-n cristelniță. CARAGIALE, O. I 322. ◊ (Poetic) Soarele pătrundea numai ca niște stele, care cădeau și scăpărau ici în ierburi, dincolo în cristelnița de cleștar a apelor. GALACTION, O. I 281.

CRISTELNIȚĂ ~e f. (în ritualul bisericii ortodoxe) Vas cu apă în care preotul afundă copilul la botez. /<sl. krustilinica

cristelniță f. vasul pe trei picioare în care se face botezul: o cristelniță pentru sfințirea apei. [Slav. KRŬSTĬLĬNiȚA].

cristélniță f., pl. e (vsl. krŭstilĭnica, d. krŭstŭ, cruce, care vine d. vgerm. Krist, Hristos. V. creștin). Colinvitră, baptisteriŭ, vasu în care se cufundă copilu la botezu ortodocșilor.

crestelniță sf vz cristelniță

cristealniță sf vz cristelniță

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cristelniță s. f., g.-d. art. cristelniței; pl. cristelnițe

cristelniță s. f., g.-d. art. cristelniței; pl. cristelnițe

cristelniță s.f., g.-d. art. cristelniței; pl. cristelnițe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CRISTELNIȚĂ s. (BIS.) (livr.) baptisteriu, (înv. și reg.) scăldătură, (reg.) putină, scăldătoare, (înv.) colimvitră. (~ se folosește la botez.)

CRISTELNIȚĂ s. (BIS.) (livr.) baptisteriu, (înv. și reg.) scăldătură, (reg.) putină, scăldătoare, (înv.) colimvitră. (~ se folosește la botez.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cristelniță (cristelnițe), s. f. – Vas în care se botează copilul. Sl. krŭstilĭnica. Sec. XVII.

Intrare: cristelniță
cristelniță substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cristelniță
 • cristelnița
plural
 • cristelnițe
 • cristelnițele
genitiv-dativ singular
 • cristelnițe
 • cristelniței
plural
 • cristelnițe
 • cristelnițelor
vocativ singular
plural
cristealniță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
crestelniță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cristelniță, cristelnițesubstantiv feminin

 • 1. (termen) bisericesc (la) ortodocși Vas mare, de obicei din metal, de forma unei cupe, umplut până la jumătate cu apă, în care preotul afundă copilul la botez. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Popa satului a luat copilul în mîini și l-a vîrît o dată-n cristelniță. CARAGIALE, O. I 322. DLRLC
  • format_quote poetic Soarele pătrundea numai ca niște stele, care cădeau și scăpărau ici în ierburi, dincolo în cristelnița de cleștar a apelor. GALACTION, O. I 281. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.