13 definiții pentru cristaliza

cristaliza [At: VLAHUȚĂ, ap. CADE / Pzi: ~zez / E: fr cristalliser] 1-2 vtr A (se) face cristale (1). 3 vi A lua forme de cristal (2). 4-5 vi (D. idei, sentimente) A lua (sau a da) formă clară, frumoasă, artistică.

CRISTALIZÁ, cristalizez, vb. I. 1. Intranz. și refl. (Despre substanțe) A se transforma dintr-o stare gazoasă, lichidă sau solidă-amorfă în stare solidă-cristalină. 2. Refl. și tranz. Fig. A lua sau a da o formă precisă, potrivită; a (se) închega, a (se) limpezi, a (se) clarifica. – Din fr. cristalliser.

CRISTALIZÁ, cristalizez, vb. I. 1. Intranz. și refl. (Despre substanțe) A se transforma dintr-o stare gazoasă, lichidă sau solidă-amorfă în stare solidă-cristalină. 2. Refl. și tranz. Fig. A lua sau a da o formă precisă, potrivită; a (se) închega, a (se) limpezi, a (se) clarifica. – Din fr. cristalliser.

CRISTALIZÁ, cristalizez, vb. I. 1. Intranz. și refl. (Despre substanțe) A se transforma în cristale, a se solidifica în formă de cristale. Sulfatul de sodiu cristalizează cu zece molecide de apă. 2. Refl. Fig. A se închega, a lua o formă precisă. O dată cu dezvoltarea relațiilor de producție capitaliste are loc procesul unirii oamenilor în națiune și se crislalizează limba națională. IST. R.P.R. 288. ◊ Tranz. Nimeni dintre scriitorii romîni n-a știut să-și toarne și să-și cristalizeze gîndurile în forme atît de severe și desăvîrșite [ca Eminescu]. VLAHUȚĂ, O. A. II 102.

cristalizá (a ~) vb., ind. prez. 3 cristalizeáză

cristalizá vb., ind. prez. 1 sg. cristalizéz, 3 sg. și pl. cristalizeáză

CRISTALIZÁ vb. v. zaharisi. (Mierea s-a ~.)

CRISTALIZÁ vb. I. 1. intr., refl. (Despre substanțe, roci) A se transforma în cristale. 2. refl., tr. (Fig.) A (se) închega, a (se) limpezi, a lua sau a da formă definitivă. [< fr. cristalliser, cf. it. cristallizzare].

CRISTALIZÁ vb. I. intr., refl. (despre substanțe) a se transforma în cristale. II. refl., tr. (fig.; despre concepții, idei) a (se) închega, a lua sau a da forma definitivă. (< fr. cristalliser)

A SE CRISTALIZÁ mă ~éz intranz. 1) A se transforma în cristale; a deveni cristal. 2) fig. (despre gânduri, idei etc.) A apărea ca ceva distinct; a se închega. /<fr. cristaliser

A CRISTALIZÁ ~éz 1. tranz. A face să se cristalizeze. 2. intranz. A trece în stare cristalină. /<fr. cristaliser

cristalizà v. l. a (se) solidifica în forma cristalului: a cristaliza zahărul; 2. a trece la starea de cristal.

*cristalizéz v. tr. (d. cristal; fr. cristalliser; vgr. krystallizo). Prefac în cristale. Fig. Fixez forma (starea). V. refl. Mă prefac în cristale. Fig. Mă fixez, mă formez definitiv: națiunea s’a cristalizat.

Intrare: cristaliza
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) cristaliza cristalizare cristalizat cristalizând singular plural
cristalizea cristalizați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) cristalizez (să) cristalizez cristalizam cristalizai cristalizasem
a II-a (tu) cristalizezi (să) cristalizezi cristalizai cristalizași cristalizaseși
a III-a (el, ea) cristalizea (să) cristalizeze cristaliza cristaliză cristalizase
plural I (noi) cristalizăm (să) cristalizăm cristalizam cristalizarăm cristalizaserăm, cristalizasem*
a II-a (voi) cristalizați (să) cristalizați cristalizați cristalizarăți cristalizaserăți, cristalizaseți*
a III-a (ei, ele) cristalizea (să) cristalizeze cristalizau cristaliza cristalizaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)