4 definiții pentru crisocol

CRISOCÓL s.n. (Min.) Silicat de cupru hidratat, care se prezintă ca o piatră fină de culoare albastră. [< fr. chrysocolle, cf. gr. chrysos – aur, kolla – clei].

CRISOCÓL s. n. silicat de cupru hidratat, piatră fină de culoare albastră. (< fr. chrysocolle)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CRISOCÓL (< fr.; {s} gr. khrysos „aur” + kolla „clei”) s. n. Silicat de cupru hidratat, întîlnit în zonele de oxidare a zăcămintelor de cupru din regiunile aride. Are aspect de gel opalescent, este albastru deschis pînă la negru, cu luciu de ceară. Minereu de cupru (36%).

CRISO- (CRIZO-) „aur, auriu, de aur”. ◊ gr. khrysos „aur” > fr. chryso-, engl. id., germ. id., it. criso- > rom. criso- și crizo-.~clor (v. -clor), adj., (despre plante) de culoare verde-aurie; ~col (v. -col3), s. n., mineral conținînd silicat de cupru hidratat, prezentîndu-se în mase opaliforme sau pămîntoase; ~dermă (v. -dermă), s. f., erupție cutanată, care apare, în zone descoperite, la unii bolnavi tratați cu săruri de aur; sin. crisiază; ~fil (v. -fil1), adj., s. f., 1. adj., Cu frunze de culoare galben-aurie. 2. s. f., Pigment care apare în urma descompunerii clorofilei și care, toamna, colorează frunzele în galben; ~graf (v. -graf), s. m., copist care scrie manuscrise cu litere de aur; ~grafie (v. -grafie), s. f., arta de a scrie cu litere de aur; ~id (v. -id), adj., cu aspect de aur; ~lit (v. -lit1), s. n., silicat natural de magneziu și fier, cristalizat în sistemul rombic, de culoare verde-măslinie și aspect lucios; ~pexie (v. -pexie), s. f., fixare a aurului în țesuturile organice; ~terapie (v. -terapie), s. f., utilizare a sărurilor de aur în scop terapeutic; sin. auroterapie.

Intrare: crisocol
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular crisocol crisocolul
plural
genitiv-dativ singular crisocol crisocolului
plural
vocativ singular
plural