13 definiții pentru crab

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CRAB, crabi, s. m. Nume dat mai multor specii de animale crustacee marine, cu zece picioare, cu abdomenul scurt și îndoit sub cefalotoracele mare și turtit; mai cunoscută este o specie din Marea Neagră, cu carnea foarte gustoasă (Carcinus moenas). – Din fr. crabe.

CRAB, crabi, s. m. Nume dat mai multor specii de animale crustacee marine, cu zece picioare, cu abdomenul scurt și îndoit sub cefalotoracele mare și turtit; mai cunoscută este o specie din Marea Neagră, cu carnea foarte gustoasă (Carcinus moenas). – Din fr. crabe.

crab sm [At: GHICA, S. 550 / Pl: ~i / E: fr crabe] 1 Crustaceu marin cu zece picioare, cu abdomenul scurt, îndoit sub cefalotoracele mare și turtit, dintre care mai cunoscută e specia Carcinus moenas.

CRAB, crabi, s. m. Nume dat mai multor specii de animale din clasa crustaceelor, cu zece picioare și cu abdomenul foarte scurt, care trăiesc în mări aproape de țărm și în apele dulci; mai cunoscută este specia din Marea Neagră, cu corpul aproape hexagonal, a cărei carne este foarte gustoasă (Carcinus moenas). Copiii... îi întreabă din depărtare dacă au prins raci, crabi și stele de mare. DELAVRANCEA, S. 65. Peștele proaspăt și sărat, stacojii și crabii sînt mare ajutor la hrana locuitorilor. GHICA, S. 550.

CRAB s.m. Nume dat unor crustacee decapode cu abdomenul foarte scurt, care trăiesc în mări aproape de țărm și în apele dulci. [< fr. crabe, cf. ol. krabbe].

CRAB s. m. crustaceu decapod marin cu abdomenul scurt și îndoit sub cefalotorace. (< fr. crabe)

CRAB ~i m. Crustaceu marin cu zece picioare și carapacea aproape rotundă. /<fr. crabe

crab m. crustaceu de mare cu zece labe; multe specii comestibile.

*crab m. (fr. crabe, d. lat. cárabus, vgr. kárabos, crab [V, corabie]; germ. krabbe, engl. crab). Un fel de rac marin mare, scurt și gros. V. stacoș.

celpar sm [At: CADE / V: cial~, cialpara / Pl: ~i/ E: nct] (Zlg) Varietatea de crab (Portunus holsatus) Si: crab-de-nisip.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CRAB (< fr.) s. m. 1. Nume generic pentru speciile a opt familii de crustacee decapode, cu abdomen scurt, lipsit de telson, îndoit sub cefalotoracele foarte lățit, de c. 0,5 cm. – 1,7 m (luînd în calcul și picioarele). Pot fi: bentonici (c. înotător Portunus), de țărm (c. de litoral), de ape curgătoare (c. de apă dulce), tereștri (c. cu clești păroși) sau paraziți temporari (c. mazăre), sedentari (c. păros) sau nomazi (c. de nisip); au respirație acvatică (c. fantomă), aeriană (c. de buzunar) sau amfibie. 2. (ASTR.) Nebuloasă cu structură filamentară, aflată în partea estică a constelației Taurul, formată în urma supernovei din 1054; conține un pulsar cu perioada de rotație de 0,033 s.

Intrare: crab
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • crab
  • crabul
  • crabu‑
plural
  • crabi
  • crabii
genitiv-dativ singular
  • crab
  • crabului
plural
  • crabi
  • crabilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

crab, crabisubstantiv masculin

  • 1. Nume dat mai multor specii de animale crustacee marine, cu zece picioare, cu abdomenul scurt și îndoit sub cefalotoracele mare și turtit; mai cunoscută este o specie din Marea Neagră, cu carnea foarte gustoasă (Carcinus moenas). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Copiii... îi întreabă din depărtare dacă au prins raci, crabi și stele de mare. DELAVRANCEA, S. 65. DLRLC
    • format_quote Peștele proaspăt și sărat, stacojii și crabii sînt mare ajutor la hrana locuitorilor. GHICA, S. 550. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.