13 definiții pentru corset

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CORSÉT, corsete, s. n. Centură elastică lată (și întărită cu balene), care servește la strângerea taliei. ◊ Corset gipsat (sau medical) = aparat special făcut din ghips sau din alt material, care servește la imobilizarea coloanei vertebrale sau pentru a corecta unele deformații ale sistemului osos. – Din fr. corset.

CORSÉT, corsete, s. n. Centură elastică lată (și întărită cu balene), care servește la strângerea taliei. ◊ Corset gipsat (sau medical) = aparat special făcut din ghips sau din alt material, care servește la imobilizarea coloanei vertebrale sau pentru a corecta unele deformații ale sistemului osos. – Din fr. corset.

corsét sn [At: PANN, P. V. II, 156 / Pl: ~e / E: fr corset, it corsetto] 1 (Înv) Pieptar cu oase de balenă sau de metal, purtat de femei pentru a li se ridica sânii și a li se subția talia. 2 Centură și chilot elastic pentru comprimarea taliei, abdomenului și șoldurilor. 3 (Med; îs) ~ gipsat Aparat din gips sau din alt material rigid pentru imobilizarea coloanei vertebrale sau pentru corectarea altor deformații ale sistemului osos. 4 (Îs) ~ medical Corset (2) folosit pentru susținerea unor organe. 5 (Fig; înv; îe) Slăbește-mă din ~! Lasă-mă în pace! 6 (Fig) Măsuri care nu lasă să se manifeste în libertate un fenomen.

CORSÉT, corsete, s. n. Centură elastică lată și întărită uneori cu oase de balenă, servind la strîngerea taliei. V. centură. Să te gătești, dintîi, frumos: să te strîngi în corset. ALECSANDRI, T. I 37. Corsetul ce o strînge Să-i scoață în obraz sînge, Și mijlocul să-i subție, Mai delicată să fie. PANN, P. V. II 156. ◊ Corset medical = obiect special făcut din ghips sau din alt material pentru a susține sau a fixa anumite organe, ori pentru a corecta unele deformații ale acestora.

CORSÉT s.n. Centură lată, întărită uneori cu balene, pentru strângerea taliei. ◊ Corset ghipsat = obiect special, confecționat din ghips sau din alt material, servind la susținerea unor organe sau la corectarea unor deformații ale sistemului osos. [< fr. corset].

CORSÉT s. n. centură lată și elastică, întărită uneori cu balene, pentru strângerea taliei. ♦ ~ ghipsat (sau medical) = aparat din ghips sau alt material, servind la imobilizarea coloanei vertebrale. (< fr. corset)

CORSÉT ~e n. Centură (elastică) lată, care servește la strângerea taliei. ◊ ~ medical centură făcută din ghips, care servește la imobilizarea coloanei vertebrale.

corset n. vestmânt garnisit cu balene ce înfășură și strânge talia femeilor.

*corsét n., pl. e (fr. corset, d. corps, corp). Un fel de cingatoare saŭ chimir foarte lat cu care femeile îșĭ strîngeaŭ talia (azĭ demodată).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CORSÉT s. (Ban., Transilv. și Maram.) spăcel, (înv.) tivilichie. (~ de damă.)

CORSET s. (Ban., Transilv. și Maram.) spăcel, (înv.) tivilichie. (~ de damă.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

corsét (corséte), s. n. – Centură elastică tare pentru strîngerea taliei. Fr. corset.Der. corsetar, s. m. (care face corsete); corsaj, s. n. (decolteu), din fr. corsage; încorseta, vb. (a pune corset).

Intrare: corset
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • corset
 • corsetul
 • corsetu‑
plural
 • corsete
 • corsetele
genitiv-dativ singular
 • corset
 • corsetului
plural
 • corsete
 • corsetelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

corset, corsetesubstantiv neutru

 • 1. Centură elastică lată (și întărită cu balene), care servește la strângerea taliei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Să te gătești, dintîi, frumos: să te strîngi în corset. ALECSANDRI, T. I 37. DLRLC
  • format_quote Corsetul ce o strînge Să-i scoață în obraz sînge, Și mijlocul să-i subție, Mai delicată să fie. PANN, P. V. II 156. DLRLC
  • 1.1. Corset gipsat (sau medical) = aparat special făcut din ghips sau din alt material, care servește la imobilizarea coloanei vertebrale sau pentru a corecta unele deformații ale sistemului osos. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.