10 definiții pentru cointeresa

cointeresa vt [At: DA ms / P: co-in~ / Pzi: ~séz / E: fr coïntéresser] 1 A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună împreună cu altul (sau cu alții). 2 A stimula interesul cuiva pentru ceva (prin recompense materiale sau morale).

COINTERESÁ, cointeresez, vb. I. Tranz. A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună împreună cu altul (sau cu alții); a suscita interesul cuiva pentru ceva (prin recompense materiale sau morale). [Pr.: co-in-] – Din cointeresat (derivat regresiv). Cf. fr. coïnteresser.

COINTERESÁ, cointeresez, vb. I. Tranz. A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună împreună cu altul (sau cu alții); a stimula interesul cuiva pentru ceva (prin recompense materiale sau morale). [Pr.: co-in-] – Din cointeresat (derivat regresiv). Cf. fr. cointeresser.

COINTERESÁ, cointeresez, vb. I. Tranz. (Urmat de determinări introduse prin prep. «la» sau, rar, «în») A face pe cineva să fie interesat într-o acțiune împreună cu altul sau cu alții; a stimula interesul cuiva pentru ceva. Fondul directorului are rostul de a cointeresa întregul colectiv al întreprinderii la creșterea rentabilității ei. REZ. HOT. I 198.

cointeresá (a ~) vb., ind. prez. 3 cointereseáză

cointeresá vb., ind. prez. 1 sg. cointereséz, 3 sg. și pl. cointereseáză; part. cointeresát

COINTERESÁ vb. I. tr. A interesa pe cineva într-o acțiune comună împreună cu alții; a stimula cuiva interesul pentru ceva. [Pron. co-in-. / cf. fr. coïntéresser].

COINTERESÁ vb. tr. a interesa pe cineva într-o acțiune, într-o afacere comună; a stimula cuiva interesul pentru ceva. (< fr. coïntéresser)

A COINTERESÁ ~éz tranz. (persoane) A interesa (prin recompense materiale sau morale) să participe împreună cu alții la realizarea unei acțiuni. [Sil. co-in-] /<fr. coïntéresser


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COINTERESÁ (< fr.) vb. I tranz. A face ca cineva să fie interesat într-o acțiune comună, împreună cu alții; a suscitat interesul unei persoane sau al unei colectivități prin stimulente materiale și morale pentru realizarea unui scop comun; a îmbina interesul unei persoane sau colectivități cu interesul altei persoane sau colectivități în vederea atragerii la o acțiune comună, la îndeplinirea unor obiective de interes comun.

Intrare: cointeresa
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) cointeresa cointeresare cointeresat cointeresând singular plural
cointeresea cointeresați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) cointeresez (să) cointeresez cointeresam cointeresai cointeresasem
a II-a (tu) cointeresezi (să) cointeresezi cointeresai cointeresași cointeresaseși
a III-a (el, ea) cointeresea (să) cointereseze cointeresa cointeresă cointeresase
plural I (noi) cointeresăm (să) cointeresăm cointeresam cointeresarăm cointeresaserăm, cointeresasem*
a II-a (voi) cointeresați (să) cointeresați cointeresați cointeresarăți cointeresaserăți, cointeresaseți*
a III-a (ei, ele) cointeresea (să) cointereseze cointeresau cointeresa cointeresaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)