21 de definiții pentru cofeină / cafeină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COFEÍNĂ s. f. Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, nuci de cola etc., utilizat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac, în industria alimentară etc. [Var.: cafeínă s. f.] – Din germ. Koffein.

COFEÍNĂ s. f. v. cafeină.

COFEÍNĂ s.f. Cafeină. [Pron. -fe-i-. / < germ. Koffein].

COFEÍNĂ s. f. cafeină. (< germ. Koffein)

cafeínă sf [At: DEX2 / V: cof~ / E: fr caféine] Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, din nuci de cola etc., întrebuințat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac etc.

CAFEÍNĂ s. f. Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, nuci de cola etc., întrebuințat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac etc. [Var.: cofeínă s. f.] – Din fr. caféine.

CAFEÍNĂ s. f. Substanță extrasă din boabe de cafea și din frunze de ceai, întrebuințată în medicină ca excitant al sistemului nervos și stimulent al inimii. Injecții cu cafeina. – Variantă: cofeínă s. f.

CAFEÍNĂ s. f. Substanță extrasă din boabe de cafea sau din frunze de ceai, întrebuințată în medicină. [Var.: cofeínă s. f.] – Fr. caféine.

CAFEÍNĂ s.f. Alcaloid care se extrage din cafea și din ceai, întrebuințat ca excitant al sistemului nervos și ca stimulent al inimii. [Pron. -fe-i-. / < fr. caféine].

CAFEÍNĂ s. f. alcaloid din cafea și ceai, excitant al sistemului nervos și stimulent al inimii; cofeină. (< fr. caféine)

CAFEÍNĂ f. Substanță alcaloidă extrasă din cafea (sau din frunze de ceai), folosită în medicină ca stimulent. [G.-D. cafeinei; Sil. -fe-i-; Var. cofeină] /<fr. caféine

cafeina f. alcaloid extras din boabele de cafea.

*cafeínă f. (d. cafea). Un alcaloid extras din cafea. – Și co-.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!cofei s. f., g.-d. art. cofeinei

!cofeină/cafei s. f., g.-d. art. cofeinei/cafeinei

cafeínă/cofeínă s. f., g.-d. art. cafeínei/cofeínei

Intrare: cofeină / cafeină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cofei
  • cofeina
plural
genitiv-dativ singular
  • cofeine
  • cofeinei
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cafei
  • cafeina
plural
genitiv-dativ singular
  • cafeine
  • cafeinei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cofeină / cafeisubstantiv feminin

  • 1. Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, nuci de cola etc., utilizat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac, în industria alimentară etc. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.