2 intrări

31 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COD2, coduri, s. n. 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. Cod penal. Codul muncii. ♦ Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 2. Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări. ◊ Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor. 3. (Biol.; în sintagma) Cod genetic = mecanism biochimic prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară. – Din fr. code.

COD1 s. m. Pește marin din nordul Oceanului Atlantic, lung până la 1,5 m, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua). – Din engl. cod.

cod1 sm [At: DEX2 / Pl: (rar) cozi / E: eg cod] Pește marin din nordul Oceanului Atlantic, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua).

cod2 sn [At: RUSSO, S. 90 / Pl: ~uri / E: fr code] 1 Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. 2 Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 3 Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări. 4 (Îs) ~ poștal Număr atribuit unei localități sau străzi. 5 (Îs) ~ de culori Sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor. 6 (Blg; îs) ~ genetic Mecanism prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară.

COD2, coduri, s. n. 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. Cod penal. Codul muncii ♦ Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 2. Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări. ◊ Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor. 3. (Biol.; în sintagma) Cod genetic = mecanism prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară. – Din fr. code.

COD1 s. m. Pește marin din nordul Oceanului Atlantic, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua). – Din engl. cod.

COD, coduri, s. n. 1. Culegere sistematică de reguli juridice relative la o anumită ramură a dreptului. La 1815 vodă Caragea, voind să publice noul cod, a cerut lui Văcărescu să-i facă cîteva versuri, care să figureze pe frontispiciul cărții. GHICA, S. 485. [Vasile Lupu] adună pravelile lui Alexandru I, ce au fost rămas uitate și părăsite cînd domnea numai dreptul celui mai tare, adaoge sau scade din ele și alcătuiește un cod de legi, care, pentru ca să fie respectat, este aspru. NEGRUZZI, S. I 276. ◊ Cod civil = ansamblul principalelor norme juridice care reglementează drepturile private ale persoanelor (drepturile personale, căsătoria, divorțul, proprietatea, contractele etc.). Cod penal = ansamblul principalelor norme care definesc infracțiunile (crimele, delictele și contravențiile) și stabilesc sancționarea, lor. Codul muncii = ansamblul principalelor norme care reglementează raporturile de muncă. Codul muncii stabilește reguli pentru contractele colective și contractele de muncă. 2. Fig. Culegere de reguli cu privire la un domeniu de activitate. Codul sportiv. Cod telegrafic = tabel de semne convenționale folosit la transmisiunile telegrafice. Cod de semnalizare = tabel de semnale convenționale care se folosesc cînd diferite persoane său echipe lucrează la distanță mare unele de altele.

COD s.m. (Zool.) Pește marin din nordul Atlanticului, cu trei aripioare dorsale. [< engl. cod].

COD s.n. 1. Culegere de legi dintr-un anumit domeniu al dreptului. ◊ Codul muncii = ansamblu de norme care reglementează raporturile de muncă. ♦ (Fig.) Culegere de norme referitoare la un anumit domeniu de activitate. 2. Sistem de simboluri (semne) care este folosit ca să reprezinte și să transmită informații (mesaje). 3. (Biol.) Codul genetic = sistem natural prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară. [< fr. code, cf. lat. codex].

COD1 s. n. 1. act normativ cuprinzând normele juridice dintr-o anumită ramură a dreptului ◊ (fig.) ansamblu de norme privind comportarea normală. 2. sistem de semne (simboluri) folosit în reprezentarea și transmiterea informațiilor sau a mesajelor. ♦ ~ poștal = indicativ prin cifre sau litere, corespunzător fiecărei localități, care facilitează cartarea corespondenței. 3. ~ genetic = reprezentare biochimică a informației genetice; ~ de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor reprezentând parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor. (< fr. code)

COD2 s. m. pește marin din nordul Atlanticului, cu trei aripioare dorsale; moruă. (< engl. cod)

COD ~uri n. 1) Ansamblu de reguli, de precepte sau de prescripții referitoare la conduită. ~ de onoare. ~ul vieții. 2) Culegere de reguli juridice dintr-o anumită ramură a dreptului; codice ~ul muncii. ~ penal. 3) Sistem de simboluri, care are destinația de a reprezenta și a transmite o informație; cifru. ~ secret. 4) Culegere de simboluri, care are destinația de a reprezenta și a transmiteo informație secretă; cifru. ~ internațional. 5) Sistem riguros de relații structurale între semne și ansambluri de semne. ~ lingvistic. ~ grafic.~ poștal sistem de cifre, indicând localitatea și numărul oficiului poștal al destinatarului, care se înscrie pe trimiterile poștale, pentru a fi cartate cu ajutorul tehnicii automate. ~ genetic sistem de înregistrare, conservare și de transmitere a informației ereditare. /<fr. code

cod a. 1. codice; 2. fig. culegere de precepte: codul bunelor maniere.

*cod n., pl. urĭ (fr. code, d. lat. códex, códicis. V. codice). Colecțiune de legĭ, de formule ș. a.: codu civil, codu silvic, codu farmaceutic. – Codu Napoleon (saŭ codu luĭ Napoleon), cuprinde legile introduse în România la 1875 în locu Codicilor luĭ Caragea și Calimah, care, la 1817, aŭ înlocuit Pravilele luĭ Mateĭ Basarab șu Vasile Lupu (1652). V. îndreptar).

cod confidențiál sint. s. Cod secret ◊ Codul confidențial, singurul mijloc utilizat în prezent la identificarea posesorului unei cărți de credit, urmează să fie înlocuit în viitor prin metoda recunoașterii dinamice a semnăturii.” R.l. 12 VI 84 p. 6 (din fr. code confidentiel)

cod ereditár sint. s. 1979 (biol.) Patrimoniu ereditar v. sociobiologie //din cod + ereditar//

cod genétic sint. s. Ansamblul materialului genetic ce permite transmiterea informațiilor genetice ◊ „S-a aflat că Hernandez donase sângele pentru Manson și, după caracteristicile lui se modificase codul genetic al lui Manson.” R.l. 11 IX 93 p. 11 (din fr. code génétique; PR)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

cod2 (act, sistem) s. n., pl. códuri

cod (act, sistem) s. n., pl. códuri

arată toate definițiile

Intrare: cod (act, sistem)
cod1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cod
 • codul
 • codu‑
plural
 • coduri
 • codurile
genitiv-dativ singular
 • cod
 • codului
plural
 • coduri
 • codurilor
vocativ singular
plural
Intrare: cod (pește)
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cod
 • codul
 • codu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • cod
 • codului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

cod (act, sistem)

 • 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: codice 3 exemple
  exemple
  • Cod penal. Codul muncii.
   surse: DEX '09
  • La 1815 vodă Caragea, voind să publice noul cod, a cerut lui Văcărescu să-i facă cîteva versuri, care să figureze pe frontispiciul cărții. GHICA, S. 485.
   surse: DLRLC
  • [Vasile Lupu] adună pravelile lui Alexandru I, ce au fost rămas uitate și părăsite cînd domnea numai dreptul celui mai tare, adaoge sau scade din ele și alcătuiește un cod de legi, care, pentru ca să fie respectat, este aspru. NEGRUZZI, S. I 276.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Cod civil = ansamblul principalelor norme juridice care reglementează drepturile private ale persoanelor (drepturile personale, căsătoria, divorțul, proprietatea, contractele etc.).
   surse: DLRLC
  • 1.2. Cod penal = ansamblul principalelor norme care definesc infracțiunile (crimele, delictele și contravențiile) și stabilesc sancționarea lor.
   surse: DLRLC
  • 1.3. Codul muncii = ansamblul principalelor norme care reglementează raporturile de muncă.
   surse: DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Codul muncii stabilește reguli pentru contractele colective și contractele de muncă.
    surse: DLRLC
  • 1.4. Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva.
   surse: DEX '09 MDN '00
  • 1.5. figurat Culegere de reguli cu privire la un domeniu de activitate.
   surse: DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Codul sportiv.
    surse: DLRLC
 • 2. Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări.
  surse: DEX '09 DN sinonime: cifru
  • 2.1. Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi.
   surse: DEX '09 MDN '00
  • 2.2. Cod de culori = sistem de notare prin culori a cifrelor care reprezintă parametrii principali ai rezistorilor și condensatoarelor.
   surse: DEX '09 MDN '00
  • 2.3. Cod telegrafic = tabel de semne convenționale folosit la transmisiunile telegrafice.
   surse: DLRLC
  • 2.4. Cod de semnalizare = tabel de semnale convenționale care se folosesc când diferite persoane său echipe lucrează la distanță mare unele de altele.
   surse: DLRLC
 • 3. biologie (în) sintagmă Cod genetic = mecanism biochimic prin care se înregistrează, se conservă și se transmite informația ereditară.
  surse: DEX '09 DN

etimologie:

cod (pește)

 • 1. Pește marin din nordul Oceanului Atlantic, lung până la 1,5 m, cu trei aripioare dorsale (Gadus morrhua).
  surse: DEX '09 DN sinonime: moruă ștocfiș

etimologie: