13 definiții pentru cocoșar

cocoșár sm [At: COSTINESCU / Pl: ~i / E: bg ϰoϰoщapъ] Pasăre din genul sturzilor, cu pene sure pe spate și castanii pe restul corpului (Turdus pilaris) Si: sturz-de-iarnă.

COCOȘÁR, cocoșari, s. m. Pasăre din genul sturzilor, cu pene sure pe spate și castanii pe restul corpului, care vine la noi toamna (Turdus pilaris). – Din bg. kokošar.

COCOȘÁR, cocoșari, s. m. Pasăre din genul sturzilor, cu pene sure pe spate și castanii pe restul corpului, care vine la noi toamna (Turdus pilaris). – Din bg. kokošar.

COCOȘÁR, cocoșari, s. m. Pasăre din genul sturzilor, care apare la noi toamna (Turdus pilaris). Ai nesocotit vînatul numit [franțuzește] «grives», iar, după cum se crede, pe romînește, sturzi și cocoșari? ODOBESCU, S. III 24.

cocoșár s. m., pl. cocoșári

cocoșár s. m., pl. cocoșári

COCOȘÁR s. (ORNIT.; Turdus pilaris) (reg.) brebeneag, sturz de iarnă, sturz de munte, sturz mare.

COCOȘÁR ~i m. Pasăre de pădure de mărimea unui graur, cu pene sure pe spate și castanii pe restul corpului. /<bulg. kokosar

cocoșar m. sturzul mare (Turdus viscivorus). [Origină necunoscută].

cocoșár m. (d. cocoș; bg. kokošar, găinar). Un fel de sturz maĭ mare (turdus pilaris).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COCOȘÁR s. (ORNIT.; Turdus pilaris) (reg.) brebeneág, sturz de iárnă, sturz de múnte, sturz máre.

cocoșár, cocoșari, s.m. – (ornit.) Specie de pasăre siberiană, semnalată în depresiunea Maramureșului, până în zona montană, pe văi (Turdus pilaris); sturz (Ardelean, Bereș, 2000: 207). – Din bg. kokošar „găinar” (Scriban, DEX, MDA).

COCOȘÁR (‹ bg.) s. m. Pasăre insectivoră, cîntătoare, călătoare, din ordinul paseriformelor, de c. 26 cm, descoperită, din 1975, cuibărind și în Carpații Meridionali, cu penaj cafeniu-roșcat pe spate, cenușiu pe cap și tîrtiță, roșcat cu puncte închise pe piept (Turdus pilaris).

Intrare: cocoșar
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cocoșar cocoșarul
plural cocoșari cocoșarii
genitiv-dativ singular cocoșar cocoșarului
plural cocoșari cocoșarilor
vocativ singular
plural