9 definiții pentru clanc

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CLANC interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de lovirea a două obiecte, mai ales de închiderea violentă a unei uși, a unui capac etc. – Onomatopee.

CLANC interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de lovirea a două obiecte, mai ales de închiderea violentă a unei uși, a unui capac etc. – Onomatopee.

clanc i [At: DELAVRANCEA, S. 128 / E: fo] Cuvânt care imită zgomotul produs de lovirea a două obiecte (metalice), de închiderea violentă a unei uși, a unui capac etc. Si: clanga-clanga.

CLANC interj. Onomatopee care imită sunetul clopotului, zgomotul produs de lovirea limbii de cerul gurii etc. Sublocotenentul... făcînd un clanc din limbă, trecu pe lîngă directorul Ministerului de Finanțe. DELAVRANCEA, S. 128.

CLANC interj. (se folosește pentru a reda zgomotul produs de lovirea a două obiecte). /Onomat.

clamp i [At: ȘEZ. III, 113 / E: fo] Cuvânt care imită zgomotul produs de lovirea a două obiecte (de lemn), închiderea violentă a unei uși, a unui capac etc.

clamp și (rar) clanc, interj. care arată huĭetu izbiriĭ unor bețe, închideriĭ uneĭ cărțĭ, unuĭ cĭoc de barză saŭ unuĭ capac de capcană de lemn ș. a.: clamp! și șoarecele s’a prins! – Maĭ rar și clap și clapc. V. clampă, clanț și țac.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

clanc interj.

Intrare: clanc
clanc interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • clanc
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

clancinterjecție

  • 1. Cuvânt care imită zgomotul produs de lovirea a două obiecte, mai ales de închiderea violentă a unei uși, a unui capac etc. DEX '09 DEX '98
  • diferențiere Onomatopee care imită sunetul clopotului, zgomotul produs de lovirea limbii de cerul gurii etc. DLRLC
    • format_quote Sublocotenentul... făcînd un clanc din limbă, trecu pe lîngă directorul Ministerului de Finanțe. DELAVRANCEA, S. 128. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.