12 definiții pentru chestionar


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHESTIONÁR, chestionare, s. n. Listă de întrebări alcătuită cu scopul de a obține, pe baza răspunsurilor date, informații asupra unei persoane sau a unei probleme. [Pr.: -ti-o-] – Din fr. questionnaire.

CHESTIONÁR, chestionare, s. n. Listă de întrebări alcătuită cu scopul de a obține, pe baza răspunsurilor date, informații asupra unei persoane sau a unei probleme. [Pr.: -ti-o-] – Din fr. questionnaire.

chestionár sn [At: CARAGIALE, O. VII, 272 / Pl: ~e / E: fr questionnaire] 1 Serie de întrebări puse spre a se lămuri din răspunsurile primite asupra unui lucru sau a unei persoane (la o anchetă, la un studiu etc.). 2 Formular care cuprinde un chestionar (1).

CHESTIONÁR, chestionare, s. n. Listă de întrebări, alcătuită după o normă fixată în prealabil, cu scopul de a obține (prin răspunsurile primite) informații asupra unei persoane sau a unor lucruri. Chestionar lingvistic.Aștept răspunsul d-tale la chestionarul propus. CARAGIALE, O. VII 272. – Pronunțat: -ti-o-.

CHESTIONÁR, chestionare, s. n. Listă de întrebări, alcătuită cu scopul de a obține informații asupra unei persoane sau a unor probleme. [Pr.: -ti-o-] – Fr. questionnaire.

CHESTIONÁR s.n. Listă de întrebări întocmită cu scopul de a obține informații, lămuriri asupra unei persoane sau a unor lucruri. ♦ Metodă de examinare psihologică bazată pe întrebări și răspunsuri. [Pron. -ti-o-. / cf. fr. questionnaire].

CHESTIONÁR s. n. 1. listă sistematică de întrebări întocmită cu scopul de a obține informații, lămuriri. 2. metodă de investigare psihologică bazată pe întrebări și răspunsuri. (< fr. questionnaire)

CHESTIONÁR ~e n. 1) Serie de întrebări puse după o anumită metodă în vederea realizării unei anchete. 2) Formular în care este înscrisă această serie de întrebări. [Sil. -ti-o-] /<fr. questionnaire

chestionar n. serie de chestiuni.

*chestionár n., pl. e (d. chestiune; fr. questionnaire). O serie de maĭ multe chestiunĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

chestionár (-ti-o-) s. n., pl. chestionáre

chestionár s. n. (sil. -ti-o-), pl. chestionáre


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CHESTIONÁR s. n. (cf. fr. questionnaire): listă de întrebări întocmite de lingviști cu scopul de a obține răspunsuri privitoare la fenomenele de limbă; corpus de întrebări și fraze, prezentate de un anchetator (v.) informatorului (v.) într-o anumită ordine (alfabetică, pe sfere semantice, pe capitole etc.), în vederea obținerii datelor preconizate de pe teren. Mărimea unui c. este variabilă, în funcție de scopul cercetării, de interesul față de domeniul studiat, de timpul și mijloacele tehnice de care dispune anchetatorul etc. C. folosite la elaborarea atlaselor lingvistice cuprind câteva mii de întrebări și sunt organizate în mai multe părți; c. introductiv (cu date despre localitatea studiată, despre informator, despre condițiile în care are loc ancheta etc.); c. general (cu termenii generali, cunoscuți în toate graiurile, în legătură cu care trebuie să se obțină anumite răspunsuri); c. speciale (cu termeni specifici anumitor ocupații, din anumite zone și localități, pentru care, de asemenea, trebuie obținute răspunsuri). După problemele urmărite pe teren, se întocmesc c. fonetice, c. lexicale, c. gramaticale (morfologice și sintactice) etc. Structura unei întrebări-tip din aceste c. este următoarea: numărul întrebării (în chestionar); cuvântul-titlu (sau forma-titlu) al cărui fonetism e urmărit de cercetător; modul de obținere a răspunsului (întrebare indirectă, întrebare directă, gest, indicație, mimică, foto, desen, schiță etc.).

Intrare: chestionar
chestionar substantiv neutru
 • silabație: ches-ti-o-nar
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chestionar
 • chestionarul
 • chestionaru‑
plural
 • chestionare
 • chestionarele
genitiv-dativ singular
 • chestionar
 • chestionarului
plural
 • chestionare
 • chestionarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

chestionar

 • 1. Listă de întrebări alcătuită cu scopul de a obține, pe baza răspunsurilor date, informații asupra unei persoane sau a unei probleme.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • Chestionar lingvistic.
   surse: DLRLC
  • Aștept răspunsul d-tale la chestionarul propus. CARAGIALE, O. VII 272.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Metodă de examinare psihologică bazată pe întrebări și răspunsuri.
   surse: DN

etimologie: