12 definiții pentru celenterat


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CELENTERÁT, celenterate, s. n. (La pl.) Încrengătură de animale inferioare, de obicei marine, care au corpul cu pereții alcătuiți din două straturi de celule și cu o cavitate digestivă în interior; (și la sg.) animal care face parte din această încrengătură. ◊ (Adjectival) Meduza și coralii sunt animale celenterate. – Din fr. coelentéré.

celenterat [At: ANATOMIA, 24 / Pl: ~e[1] / E: fr coelentérés] 1 sn (Lpl) încrengătură de animale inferioare, de obicei marine, care au corpul cu pereții alcătuiți din două straturi de celule și o cavitate digestivă în interior. 2-3 sn, a (Animal) care face parte din încrengătura celenterate (1). modificată

 1. ~re~e Ladislau Strifler

CELENTERÁT, celenterate, s. n. (La pl.) Încrengătură de animale inferioare, de obicei marine, care au corpul cu pereții alcătuiți din două straturi de celule și cu o cavitate digestivă în interior; (și la sg.) animal care face parte din această încrengătură. ◊ (Adjectival) Meduza și coralii sunt animale celenterate. – Din fr. coelentérés.

CELENTERÁT, celenterate, s. n. (La pl.) Încrengătură de animale inferioare al căror corp este redus la un sac prevăzut cu un orificiu înconjurat de tentacule; (la sg.) animal făcînd parte din această încrengătură. ◊ (Adjectival) Meduza și coralii sînt animale celenterate.

CELENTERÁT, celenterate, s. n. (La pl.) Încrengătură de animale inferioare, al căror corp este redus la un sac prevăzut cu un orificiu înconjurat de tentacule; (și la sg.) animal făcând parte din această încrengătură. ◊ (Adjectival) Meduza și coralii sunt animale celenterate. – După fr. coelentérés.

CELENTERÁT ~e n. 1) la pl. Încrengătură de animale inferioare acvatice cu corpul în forma de săculeț sau de clopot (reprezentanți: coralul, meduza, hidra etc.). 2) Animal din această încrengătură. /<fr. coelentérés

*celenterát, -ă adj. și s. (vgr. kotlos, cav, și énteron, intestin). Zool. N. pl. (subînț. animal). Animal cu o singură cavitate, care reprezentă prima cavitate digestivă formată direct din oŭ, ca polipiĭ (idra, meduza, coraliŭ, gorgona și sifonoforiĭ): celenteratele formează o ramură a regnuluĭ animal. – În ainte se zicea zoofit.

CELENTERÁTE s.n.pl. Încrengătură de animale inferioare, cu corpul în formă de sac prevăzut cu un orificiu înconjurat de numeroase tentacule; (la sg.) animal din această încrengătură. [Sg. celenterat. / < fr. coelentérés, cf. gr. koile – cavitate, enteron – intestin].

CELENTERÁTE s. f. pl. încrengătură de animale inferioare acvatice, cu corpul în formă de sac cu un orificiu înconjurat de numeroase tentacule. (< fr. coelentérés)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

celenterát s. n., pl. celenteráte

celenterát s. n., pl. celenteráte


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CELENTERAT (< fr. {i}; {s} gr. koilos „scobit” + enteron „intestin”) s. n. (la pl.) Încrengătură de metazoare marine, rar dulcicole, care au fie o cavitate digestivă simplă și trăiesc libere sau fixate (hidrozoarele = hidrele), fie o cavitate digestivă închisă și pot fi libere (scifozoarele = meduzele) sau fixate (antozoarele = coralii). Au corpul saciform, cu un ectoderm sensibil (epiderma, situată la exterior) și un endoderm cu rol digestiv (care îl căptușește pe primul), un singur orificiu diferențiat, fie bucal, fia anal, tentacule cu celule urticante; se reproduc prin ouă sau înmugurire și formează deseori colonii.

Intrare: celenterat
celenterat substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • celenterat
 • celenteratul
 • celenteratu‑
plural
 • celenterate
 • celenteratele
genitiv-dativ singular
 • celenterat
 • celenteratului
plural
 • celenterate
 • celenteratelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

celenterat

 • 1. (la) plural Încrengătură de animale inferioare, de obicei marine, care au corpul cu pereții alcătuiți din două straturi de celule și cu o cavitate digestivă în interior.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.1. (la) singular Animal care face parte din această încrengătură.
   surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.2. (și) adjectival Meduza și coralii sunt animale celenterate.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC

etimologie: