13 definiții pentru cariatidă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CARIATIDĂ, cariatide, s. f. Statuie reprezentând o femeie în picioare, care susține, ca o coloană, cornișa unui acoperiș, o intrare etc. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. cariatide, lat. caryatides.

cariati sf [At: HOGAȘ, M. N. 54 / P: ~ri-a~ / Pl: ~de / E: fr cariatide, lat caryatides] Statuie reprezentând o femeie care susține, ca o coloană, cornișa unui acoperiș, o intrare etc.

CARIATIDĂ, cariatide, s. f. Statuie reprezentând o femeie care susține, ca o coloană, cornișa unui acoperiș, o intrare etc. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. cariatide, lat. caryatides.

CARIATIDĂ, cariatide, s. f. Statuie reprezentînd de obicei o femeie, care susține, ca o coloană, o cornișă a unui acoperiș, o intrare etc. Balcoane grele ținute pe umeri de cariatide de stuc. V. ROM. noiembrie 1950, 89. ◊ (Poetic) Stătea răzimată de balustrada cafenie a cerdacului și, nemișcată, privea în zarea depărtată a drumului. O mai frumoasă cariatidă nu se putea închipui. HOGAȘ, M. N. 54. – Pronunțat: -ri-a-.

CARIATIDĂ, cariatide, s. f. Fiecare dintre statuile (reprezentînd o femeie) care susține, ca o coloană, cornișa unui acoperiș, o intrare etc. [Pr.: -ri-a-] – Fr. cariatide (lat. lit. caryatis).

CARIATI s.f. 1. Fecioară-preoteasă a zeiței Diana. 2. (Arhit.) Statuie reprezentînd o femeie care susține o cornișă, o intrare etc., înlocuind o coloană. [Pron. -ri-a-. / < fr. cariatide, cf. it. cariatide, gr. karyatides – femei din Caria].

CARIATI s. f. statuie reprezentând o femeie care susține o cornișă etc., ca o coloană. (< fr. cariatide, lat. caryatides, gr. karyatides)

CARIATIDĂ ~e f. Statuie ce reprezintă o femeie care susține o coloană. [Sil. -ca-ri-a-] /<fr. cariatide, lat. caryatides

cariatidă f. figură de femeie care sprijină o cornișă: cariatide frânte și toarsele coloane (NAUM).

*cariatídă f., pl. e (vgr. karyátis, -átidos, lat. carvatis, -átidis, locuitoare din Cáryae, un oraș din Arcadia). Státuă care reprezentă o femeĭe îmbrăcată și care e întrebuințată ca coloană. V. atlante.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cariati (desp. -ri-a-) s. f., g.-d. art. cariatide

cariati (-ri-a-) s. f., g.-d. art. cariatidei; pl. cariatide

cariati s. f. (sil. -ri-a-), g.-d. art. cariatidei; pl. cariatide

Intrare: cariatidă
cariatidă substantiv feminin
  • silabație: ca-ri-a- info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cariati
  • cariatida
plural
  • cariatide
  • cariatidele
genitiv-dativ singular
  • cariatide
  • cariatidei
plural
  • cariatide
  • cariatidelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cariati, cariatidesubstantiv feminin

  • 1. Statuie reprezentând o femeie în picioare, care susține, ca o coloană, cornișa unui acoperiș, o intrare etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Balcoane grele ținute pe umeri de cariatide de stuc. V. ROM. noiembrie 1950, 89. DLRLC
    • format_quote poetic Stătea răzimată de balustrada cafenie a cerdacului și, nemișcată, privea în zarea depărtată a drumului. O mai frumoasă cariatidă nu se putea închipui. HOGAȘ, M. N. 54. DLRLC
  • 2. Fecioară-preoteasă a zeiței Diana. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.