14 definiții pentru carceră

cárceră sf [At: SAHIA, N. 114 / V: cárce, (înv) ~re / Pl: ~re / E: lat carcer, it carcere] 1 Încăpere mică și întunecoasă în închisori, folosită pentru închiderea unui deținut sub un regim aspru. 2 (Pex) Închisoare. 3 (luz) încăpere de mărimea și forma unui dulap în care erau închiși militarii și elevii pedepsiți în cazărmi și școli.

CÁRCERĂ, carcere, s. f. Încăpere mică și întunecoasă, folosită în trecut în închisori, cazărmi și în școli pentru detenția temporară a unei persoane pedepsite. – Din lat. carcer, it. carcere.

CÁRCERĂ, carcere, s. f. Încăpere mică și întunecoasă, folosită în trecut în închisori, cazărmi și în școli pentru detențiunea temporară a unei persoane pedepsite. – Din lat. carcer, it. carcere.

CÁRCERĂ, carcere, s. f. (În regimurile trecute) încăpere mică și întunecoasă în închisori, folosită pentru detențiunea temporară a unei persoane pedepsite cu înăsprirea regimului. În anii cumpliți, în carcerele strîmte în care burghezia ne-a zvîrlit... CASSIAN, H. 8. ♦ Încăpere la cazărmi și la școli (de obicei de forma și mărimea unui dulap) unde se închideau militarii și elevii pedepsiți.

CÁRCERĂ, carcere, s. f. Încăpere mică și întunecoasă folosită în trecut în închisori, cazărmi și școli, pentru detențiunea temporară a unei persoane pedepsite. – Lat. lit. carcer.

cárceră s. f., g.-d. art. cárcerei; pl. cárcere

CÁRCERĂ s.f. Încăpere în închisori, folosită pentru închiderea unui deținut sub un regim aspru. ♦ (Ieșit din uz) Încăpere (în forma și de mărimea unui dulap) unde se închideau militarii și elevii pedepsiți în cazărmi și în școli. [< lat. carcer, cf. it. carcere].

CÁRCERĂ s. f. încăpere mică și întunecoasă în închisori, cazărmi și școli, în trecut, pentru detenție temporară, sub un regim aspru, a celor pedepsiți. (< lat. carcer, it. carcere)

cárceră (cárcere), s. f. – Temniță. It. carcera.Der. încarcera, vb. (a întemnița).

CÁRCERĂ ~e f. (în închisori, cazărmi etc.) Încăpere folosită pentru izolarea temporară a unei persoane sub regim aspru. [G.-D. carcerei] /<lat. carcer, it. carcere

*cárceră f., pl. e și ĭ (lat. carcer, it. cárcere). Arest, închisoare (într’o școală, într’o cazarmă).

cárcere sf vz carceră


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

cárceră s. f., g.-d. art. cárcerei; pl. cárcere

Intrare: carceră
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • carceră
  • carcera
plural
  • carcere
  • carcerele
genitiv-dativ singular
  • carcere
  • carcerei
plural
  • carcere
  • carcerelor
vocativ singular
plural