12 definiții pentru capilaritate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAPILARITÁTE s. f. Ansamblul de fenomene care se produc în tuburile capilare la suprafața unui lichid și care determină ascensiunea acestuia, formarea meniscurilor concave sau convexe etc. – Din fr. capillarite.

capilaritáte sf [At: DA / Pl: ~tăți / E: fr capillarité] 1-2 Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau de a coborî, fără intervenții din afară, în tuburi foarte subțiri. 3 Ansamblu de fenomene care se produc (în tuburile capilare (4)) la suprafața unui lichid.

CAPILARITÁTE s. f. Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau de a coborî, fără intervenții din afară, în tuburi foarte subțiri; ansamblu de fenomene care se produc (în tuburile capilare) la suprafața unui lichid. – Din fr. capillarité.

CAPILARITÁTE s. f. Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau coborî, fără o intervenție din afară, în tuburi foarte subțiri. Urcarea sevei iu plante este un efect al capilarității.

CAPILARITÁTE s. f. Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau de a coborî, fără intervenții din afară, în tuburi foarte subțiri. – Fr. capillarité.

CAPILARITÁTE s.f. (Fiz.) Proprietate a lichidelor de a urca sau de a coborî în tuburi foarte subțiri, fără a suferi o intervenție din afară. [Cf. fr. capillarité].

CAPILARITÁTE s. f. proprietate a fluidelor de a urca sau de a coborî în tuburi foarte subțiri. (< fr. capillarité)

CAPILARITÁTE f. Proprietate a lichidelor de a urca și a coborî prin tuburi înguste fără intervenții externe. /<fr. capillarité

capilaritate f. 1. starea lucrului capilar; 2. fenomene fizice ce se produc, când tuburile capilare sunt puse în contact cu lichidele: uleiul se urcă în lămpi prin capilaritate.

*capilaritáte f. (d. capilar; fr. capillarité). Calitatea de a fi capilar. Proprietatea atractivă saŭ repulsivă a tuburilor capilare față de lichidele care le străbat: uleĭu se suĭe în fitil pin capilaritate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

capilaritate s. f., g.-d. art. capilarității

capilaritáte s. f., g.-d. art. capilarității

Intrare: capilaritate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • capilaritate
  • capilaritatea
plural
genitiv-dativ singular
  • capilarități
  • capilarității
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

capilaritatesubstantiv feminin

  • 1. Ansamblul de fenomene care se produc în tuburile capilare la suprafața unui lichid și care determină ascensiunea acestuia, formarea meniscurilor concave sau convexe etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Urcarea sevei în plante este un efect al capilarității. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.