12 definiții pentru canion

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CANION, canioane, s. n. Vale adâncă și îngustă, cu pereți abrupți și cu fundul îngust, prin care râurile curg vijelios, formând vârtejuri. [Pr.: -ni-on] – Din fr. cañon, germ. Cañon.

canion sn [At: DEX2 / P: ~ni-on / Pl: ~oane / E: fr cañon, ger Cañon] Vale adâncă și foarte strâmtă, cu pereții abrupți și cu fundul îngust, prin care râurile curg vijelios, formând vârtejuri.

CANION, canioane, s. n. Vale adâncă și foarte strâmtă, cu pereți abrupți și cu fundul îngust, prin care râurile curg vijelios, formând vârtejuri. [Pr.: -ni-on] – Din fr. cañon, germ. Cañon.

CANION s.n. Prăpastie adîncă între doi pereți verticali, săpată de puhoaie în stînca unui munte. [Pron. -ni-on, pl. -oane. / < sp. cañón].

CANION s. n. vale îngustă și adâncă, între doi pereți verticali, săpată de apa unui râu. (< fr., sp. cañon)

CANION ~oane n. Vale adâncă și strâmtă, cu versanți abrupți (pe fundul căreia curge un râu). [Sil. -ni-on] /<fr. cañon; germ. Cañon

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

canion (desp. -nion) s. n., pl. canioane

canion (-nion) s. n., pl. canioane

canion s. n. (sil. -nion), pl. canioane

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

canion submarin, (engl.= canyon, incisive valley) formă de relief submarin reprezentată prin șanțuri adânci până la 300 m, cu versanți relativ abrupți, care taie plat. continentală, taluzul, uneori și piemontul, ajungând până în câmpiile abisale.C.s. se găsesc în prelungirea unor văi continentale sau sunt create de curentii de turbiditate.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CANION (< fr., sp.) s. n. Vale simetrică adîncă și îngustă, de natură erozivă, cu versanți abrupți și cu fundul îngust, de obicei ocupat în întregime de albia minoră (ex. Marele Canion Colorado, S.U.A.). Se formează în special în podișuri cu structuri orizontale, în roci dure și cu climat arid. ♦ C. submarin = vale submarină adîncă și îngustă care începe pe platforma continentală și secționează abruptul continental în dreptul gurii de vărsare a unui fluviu (deltă sau estuar). Au fost descoperite în fața deltelor fl. Indus, Gange, Lena, Yukon și a estuarelor Hudson, Zair și Sf. Laurențiu.

MARELE CANION (GRAND CANYON [græn kænjən]), canion în S.U.A., format în Pleistocen, pe cursul mijlociu al fl. Colorado, tăiat în rocile sedimentare și cristaline ale pod. Colorado. Lungime: 451 km (cel mai lung din lume); lățime: 6-29 km; ad. max.: 1.800 m. Obiectiv turistic (c. 3 mil. de vizitatori pe an). Declarat monument al naturii (1908); Parc Național (1919) extins pe 492,9 mii ha.

Intrare: canion
  • silabație: ca-nion info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • canion
  • canionul
  • canionu‑
plural
  • canioane
  • canioanele
genitiv-dativ singular
  • canion
  • canionului
plural
  • canioane
  • canioanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

canion, canioanesubstantiv neutru

  • 1. Vale adâncă și îngustă, cu pereți abrupți și cu fundul îngust, prin care râurile curg vijelios, formând vârtejuri. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.