11 definiții pentru calandru

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CALANDRU, calandre, s. n. 1. Mașină alcătuită din mai mulți cilindri, printre care se trece un material (hârtie, țesături etc.) pentru a-l subția, netezi, imprima. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief pe carton special a matrițelor de stereotipie. – Din fr. calandre.

CALANDRU, calandre, s. n. 1. Mașină de finisat sau de apretat țesăturile prin presare la cald. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief a matrițelor (de stereotipie) și pentru satinarea hârtiei. – Din fr. calandre.

CALANDRU, calandre, s. n. Mașină cu ajutorul căreia se dă țesăturilor apretura, supunîndu-le unei presiuni. ♦ (Tipogr.) Presă cu cilindru servind la imprimarea în relief, pe carton special, a matrițelor (de stereotipie), precum și la satinarea hîrtiei.

CALANDRU, calandre, s. n. 1. Mașină de finisat sau de apretat țesăturile, prin presare la cald. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief a matrițelor (de stereotipie) și pentru satinarea hîrtiei. – Fr. calandre.

CALANDRU s.n. 1. Mașină cu mai mulți cilindri metalici rotitori, prin care trece și este presat un material. 2. Presă cu cilindru folosită în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matrițelor de stereotipie. [< fr. calandre].

CALANDRU s. n. 1. mașină cu mai mulți cilindri metalici rotitori, prin care trece și este presat un material. 2. presă cu cilindri în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matrițelor de stereotipie. (< fr. calandre)

CALANDRU ~e n. 1) Mașină cu cilindri rotitori prin care se trece un material flexibil pentru a-l subția, a-l netezi, a-l imprima. 2) tipogr. Presă pentru imprimarea în relief a matrițelor (de stereotipie) și pentru satinarea hârtiei. /<fr. calandre

calandru n. unealtă de satinat hârtia sau de lustruit stofe.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

calandru s. n., art. calandrul; pl. calandre

calandru s. n., art. calandrul; pl. calandre

calandru s. n., art. calandrul; pl. calandre

Intrare: calandru
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • calandru
  • calandrul
  • calandru‑
plural
  • calandre
  • calandrele
genitiv-dativ singular
  • calandru
  • calandrului
plural
  • calandre
  • calandrelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

calandru, calandresubstantiv neutru

  • 1. Mașină alcătuită din mai mulți cilindri, printre care se trece un material (hârtie, țesături etc.) pentru a-l subția, netezi, imprima. DEX '09 DN
    • diferențiere Mașină cu ajutorul căreia se dă țesăturilor apretura, supunîndu-le unei presiuni. DLRLC
  • 2. tipografie Presă pentru imprimarea în relief pe carton special a matrițelor de stereotipie. DEX '09 DLRLC DN
  • 3. Element frontal al unei caroserii auto, plasat între faruri și prevăzut cu prize de aer, prin care se facilitează răcirea motorului și care contribuie, totodată, la personalizarea diverselor modele de automobile. La unele caroserii, calandrul este integrat în capota față. Mai este cunoscut și sub denumirea de grilă radiator, datorită faptului că, în general, în spatele acestuia este plasat radiatorul de răcire a motorului, asigurându-se astfel un schimb mai eficient de căldură. Neoficial
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii