11 definiții pentru cablaj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CABLÁJ s. n. 1. Mod de răsucire sau de împletire a firelor pentru a forma un cablu. 2. Totalitatea cablurilor și a firelor izolate care constituie conexiunile unei instalații sau ale unui aparat de telecomunicații. ◊ (Electron.) Cablaj (de) imprimat = cablaj prefabricat în care conexiunile dintre piesele componente ale unui aparat electronic sunt realizate sub formă de benzi conductoare înguste, pe un suport izolant; circuit imprimat. – Din fr. cablage.

cablaj sn [At: DEX2 / Pl: ~e / E: fr cablage] 1 Mod de răsucire sau împletire a firelor pentru a forma un cablu (1). 2-3 Totalitate a cablurilor și a firelor izolate care constituie conexiunile unei instalații sau ale unui aparat de telecomunicații. 4 (Elt; îs) ~ imprimat Cablaj (2) prefabricat în care conexiunile dintre piesele componente ale unui aparat electronic sunt realizate sub formă de benzi conductoare înguste, pe un suport izolant Si: circuit imprimat.

CABLÁJ s. n. 1. Mod de răsucire sau de împletire a firelor pentru a forma un cablu. 2. Totalitatea cablurilor și a firelor izolate care constituie conexiunile unei instalații sau ale unui aparat de telecomunicații. ◊ (Electron.) Cablaj imprimat = cablaj prefabricat în care conexiunile dintre piesele componente ale unui aparat electronic sunt realizate sub formă de benzi conductoare înguste, pe un suport izolant; circuit imprimat. – Din fr. cablage.

CABLÁJ s. n. Mod de răsucire sau de împletire a fibrelor sau a firelor pentru a forma un cablu. – Fr. cîblage.

CABLÁJ s.n. Modul de răsucire sau de împletire a firelor pentru a forma un cablu. ♦ Totalitatea cablurilor unei instalații sau ale unui aparat de telecomunicații. [< fr. câblage].

CABLÁJ s. n. totalitatea cablurilor unei instalații, a unui aparat de telecomunicații. (< fr. câblage)

CABLÁJ n. 1) v. A CABLA. 2) Totalitate a cablurilor care realizează legăturile electrice într-un aparat sau într-o instalație de telecomunicații. /< fr. câblage

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cablaj (desp. ca-blaj) s. n., pl. cablaje

cablaj (ca-blaj) s. n., pl. cablaje

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: cablaj
 • silabație: ca-blaj info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cablaj
 • cablajul
 • cablaju‑
plural
 • cablaje
 • cablajele
genitiv-dativ singular
 • cablaj
 • cablajului
plural
 • cablaje
 • cablajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cablaj, cablajesubstantiv neutru

 • 1. Mod de răsucire sau de împletire a firelor pentru a forma un cablu. DEX '09 MDA2 DEX '98 DN
  sinonime: cablare
 • 2. Totalitatea cablurilor și a firelor izolate care constituie conexiunile unei instalații sau ale unui aparat de telecomunicații. DEX '09 MDA2 DEX '98 DN
  • 2.1. electronică Cablaj (de) imprimat = cablaj prefabricat în care conexiunile dintre piesele componente ale unui aparat electronic sunt realizate sub formă de benzi conductoare înguste, pe un suport izolant; circuit imprimat. DEX '09 MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.