10 definiții pentru butaforie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUTAFORIE, butaforii, s. f. Ansamblu de obiecte (sculpturi, vase, copaci etc.) confecționate din paste maleabile, din hârtie și clei, folosite la realizarea decorurilor și a recuzitei de teatru, în cinematografie etc. – Din rus. butaforiia.

butaforie sf [At: DEX2 / E: rs бутафория] Ansamblu de obiecte confecționate din paste maleabile, din hârtie și clei, folosite la realizarea decorurilor.

butaforie s.f. Ansamblu de obiecte imitate (sculpturi, motive arhitectonice, vase, copaci, stînci etc.), confecționate din carton, mase plastice, paste maleabile sau din hîrtie și clei, servind la realizarea decorurilor și a recuzitei în teatru, în cinematografie. • pl. - ii. g-d. -iei /<rus. бутафория; cf. it. buttafuori.

BUTAFORIE s. f. Ansamblu de obiecte confecționate din paste maleabile, din hârtie și clei, folosite la realizarea decorurilor. – Din rus. butaforiia.

BUTAFORIE s.f. (Teatru) Ansamblu de obiecte imitate (sculpturi, motive arhitectonice, vase etc.), confecționate din carton, care servesc la realizarea decorurilor. [Gen. -iei. / < rus. butaforiia, cf. it. buttafuori – indicație de regie].

BUTAFORIE s. f. obiecte imitate (sculpturi, motive arhitectonice, copaci, stânci etc.), confecționate din carton, mase plastice, ipsos etc., la realizarea decorurilor în teatru și cinematografie. (< rus. butaforiia)

BUTAFORIE f. Ansamblu de obiecte cu caracter imitativ, confecționate din carton presat și din alte materiale, folosite la realizarea decorurilor în teatru și în cinematografie. [Art. butaforia; G.-D. butaforiei; Sil. -ri-e] /<rus. butaforiia

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

butaforie s. f., art. butaforia, g.-d. butaforii, art. butaforiei; pl. butaforii, art. butaforiile (desp. -ri-i-)

butaforie s. f., art. butaforia, g.-d. butaforii, art. butaforiei

butaforie s. f., art. butaforia, g.-d. butaforii, art. butaforiei

Intrare: butaforie
butaforie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • butaforie
  • butaforia
plural
  • butaforii
  • butaforiile
genitiv-dativ singular
  • butaforii
  • butaforiei
plural
  • butaforii
  • butaforiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

butaforie, butaforiisubstantiv feminin

  • 1. Ansamblu de obiecte (sculpturi, vase, copaci etc.) confecționate din paste maleabile, din hârtie și clei, folosite la realizarea decorurilor și a recuzitei de teatru, în cinematografie etc. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.