12 definiții pentru bridă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRÍDĂ, bride, s. f. 1. Gaică prin care se petrece cordonul sau cu care se încheie o copcă. 2. Piesă metalică în formă de „U”, care face legătura între arcuri și osii. ♦ Piesă metalică în forma unei coroane circulare, care se aplică pe tuburi, pentru îmbinarea lor. 3. (Med.) Aderență (1). – Din fr. bride.

bri sf [At: IOANOVICI, TEHN. 294 / Pl: ~de / E: fr bride] 1 Gaică prin care se petrece cordonul sau cu care se încheie o copcă. 2 (Teh) Piesă metalică în formă de „U”, care face legătura între arcuri și osii. 3 (Teh) Piesă metalică în forma unei coroane circulare, care se aplică pe tuburi, la îmbinarea lor. 4 (Teh) Margine răsfrântă a capetelor, care servește la îmbinarea acestora. 5 (Med) Aderență. 6 (Bot; reg) Brânca(4)-ursului.

BRÍDĂ, bride, s. f. 1. Gaică prin care se petrece cordonul sau cu care se încheie o copcă. 2. Piesă metalică în formă de „U”, care face legătura între arcuri și osii. ♦ Piesă metalică în forma unei coroane circulare, care se aplică pe tuburi, la îmbinarea lor; marginea răsfrântă a capetelor tuburilor, servind la îmbinarea acestora. 3. (Med.) Aderență (1). – Din fr. bride.

BRÍDĂ, bride, s. f. 1. Cheotoare»au gaică, făcută din stofă sau ață, prin care se petrece cordonul sau cu care se încheie o copcă. 2. Piesă metalică în formă de «U», care face legătura între arcuri și osii. ♦ Piesă metalică, în forma unei coroane circulare, aplicată pe tuburi; marginea răsfrîntă, de formă circulară, a capetelor tuburilor, servind la îmbinarea acestora; planșă. 3. Fascicul sau șuviță de fibre conjunctive, care se formează în organism ca urmare a unui proces de inflamație. V. aderență.

BRÍDĂ, bride, s. f. 1. Gaică prin care se petrece cordonul sau cu care se încheie o copcă. 2. Piesă metalică în formă de „U”, care face legătura între arcuri și osii. ♦ Piesă metalică în forma unei coroane circulare, care se aplică pe tuburi, la îmbinarea lor; marginea răsfrîntă a capetelor tuburilor, servind la îmbinarea acestora. 3. Fascicul de fibre conjunctive care se formează în organism ca urmare a unui proces de inflamație. – Fr. bride.

BRÍDĂ s.f. 1. Gaică de stofă, de ață etc. prin care se trece cordonul. 2. Piesă metalică care leagă arcurile de osii. ♦ Coroană metalică servind la îmbinarea tuburilor. 3. Mănunchi de fibre conjunctive, format în organism ca urmare a unui proces inflamator. V. aderență. [< fr. bride].

BRÍDĂ s. f. 1. gaică de stofă, de ață etc. prin care se trece cordonul. 2. piesă metalică care leagă arcurile de osii. 3. legătură din (sârmă de) oțel pentru solidarizarea unor piese asamblate. ◊ coroană metalică la îmbinarea tuburilor. 4. mănunchi de fibre conjunctive, format în organism ca urmare a unui proces inflamator; aderență. (< fr. bride)

BRÍDĂ ~e f. 1) Bentiță (din stofă sau din ață) prin care se trece cordonul sau cingătoarea. 2) tehn. Piesă metalică de formă circulară, folosită pentru solidarizarea unor piese. /<fr. bride

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bri s. f., g.-d. art. bridei; pl. bride

brídă s. f., g.-d. art. brídei; pl. bríde

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BRÍDĂ s. 1. (TEHN.) flanșă. (~ pentru solidarizarea unor piese.) 2. v. aderență.

BRI s. 1. (TEHN.) flanșă. (~ pentru solidarizarea unor piese.) 2. (MED.) aderență. (Are o ~ la pleură.)

Intrare: bridă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bri
 • brida
plural
 • bride
 • bridele
genitiv-dativ singular
 • bride
 • bridei
plural
 • bride
 • bridelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bri, bridesubstantiv feminin

 • 1. Gaică prin care se petrece cordonul sau cu care se încheie o copcă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: gaică
 • 2. Piesă metalică în formă de „U”, care face legătura între arcuri și osii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2.1. Piesă metalică în forma unei coroane circulare, care se aplică pe tuburi, pentru îmbinarea lor. DEX '09 DLRLC DN
   sinonime: flanșă
 • 3. medicină Fascicul sau șuviță de fibre conjunctive, care se formează în organism ca urmare a unui proces de inflamație; aderență. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: aderență
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.