5 definiții pentru bernsteinism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BERNSTEINÍSM s. n. Curent în social-democrația internațională, apărut la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX în Germania, care a încercat să interpreteze, de pe poziții eclectice și în spirit reformist, tezele fundamentale ale filosofiei și economiei politice marxiste. [Pr.: -șta-ĭ-] – Bernstein (n. pr.) + suf. -ism.

bernsteinísm sn [At: DN3 / P: ~ștai~ / Pl: ~e / E: Bernstein + -ism] Curent reformist în social-democrație, apărut în Germania la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX, care propaga revizuirea în spiritul liberal a tezelor fundamentale ale filozofiei și economiei politice marxiste.

BERNSTEINÍSM s.n. Curent revizionist reformist antimarxist în social-democrația internațională, apărut la sfârșitul sec XIX și începutul sec. XX în Germania, care propaga revizuirea în spirit idealist a tezelor fundamentale ale socialismului științific, ale filozofiei și ale economiei politice marxiste. V. revizionism, reformism. [Pron. -ștai-. / cf. Bernstein – conducător al social-democrației reformiste germane].


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

bernsteinísm [stei pron. ștay] (bern-stei-) s. n.

bernsteinísm s. n. [-stei- pron. germ. -ștai-]

bernsteinísm s. n. [-stei- pron. germ. -ștai-]

Intrare: bernsteinism
  • silabație: bern-stei-nism
  • pronunție: bernștainism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bernsteinism
  • bernsteinismul
  • bernsteinismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • bernsteinism
  • bernsteinismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

bernsteinism

  • 1. Curent în social-democrația internațională, apărut la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX în Germania, care a încercat să interpreteze, de pe poziții eclectice și în spirit reformist, tezele fundamentale ale filosofiei și economiei politice marxiste.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: