43 de definiții pentru begonie (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BEGÓNIE, begonii, s. f. Gen de plante ornamentale, cultivate pentru flori și pentru frunzele lor decorative (Begonia). – Din fr. bégonia.

BEGÓNIE, begonii, s. f. Gen de plante ornamentale, cultivate pentru flori și pentru frunzele lor decorative (Begonia). – Din fr. bégonia.

begónie sf [At: DA / Pl: ~ii / E: fr bégonia] Gen de plante ornamentale, cultivate pentru flori și frunzele lor decorative (Begonia).

BEGÓNIE, begonii, s. f. Gen de plante din familia begoniaceelor, cu mai multe specii, care se cultivă în grădină ca plante ornamentale pentru florile lor frumoase și frunzele lor mari, de diferite culori. – Pronunțat: -ni-e.

BEGÓNIE, begonii, s. f. Gen de plante ornamentale, cultivate pentru florile lor frumoase și pentru frunzele divers colorate (Begonia).Fr. bégonia.

BEGÓNIE s.f. Plantă ornamentală cu flori frumoase și frunze mari, de diferite culori. [Gen. -iei. / < fr. bégonia, cf. Begon – intendent general în San-Domingo].

BEGÓNIE s. f. plantă ornamentală cu frunze mari, verzi sau roșii și flori albe, roz sau roșii, originară din țările calde. (< fr. bégonia)

BEGÓNIE ~i f. Plantă erbacee ornamentală cu flori frumoase și cu frunze mari, divers colorate. [Art. begonia; G.-D. begoniei; Sil. -ni-e] /<fr. bégonia, lat. begonia

*begónie f. (nume creat de Plumier, mort la 1706, în onoarea lui Begón, intendentu general din San Domingo). O plantă de ornament originară din America, cu frunze elegante și divers colorate. – În Cov. caliacră.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

begónie (-ni-e) s. f., art. begónia (-ni-a), g.-d. art. begóniei; pl. begónii, art. begóniile (-ni-i-)

begónie s. f. (sil. -ni-e), art. begónia (sil. -ni-a), g.-d. art. begóniei; pl. begónii, art. begóniile (sil. -ni-i-)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BEGONIA L. GHIAȚĂ, fam. Begoniaceae. Gen originar din regiunile tropicale și subtropicale, peste 350 specii erbacee, semilemnoase, urcătoare sau pendente, anuale și multianuale, cu tije cărnoase, rigide, cca 50 cm înălțime, cu rădăcini fibroase sau tuberculi. Frunze numeroase, elegante, verzi-deschis, roz sau roșii, adesea strălucitoare, uneori decorative (B. rex). Flori cu diametre și culori foarte variate, dispuse în panicule, ciorchine, corimb, cime și umbele, funcție de specie. Florile femele sînt compuse dintr-un receptacul concav, un pistil divizat, alipit de un ovar cu 3 loji; cele mascule cu 4 foliole petaloide alipite de un receptacul convex și un grup de stamine galbene în centru. Plantele cultivate în aer liber înfloresc pînă Ia venirea brumelor, iar pentru a fi conservate pe timp de iarnă se adăpostesc în sere. Fruct, capsulă 3-aripată, aripi inegale, în care sînt foarte multe semințe mici.

Begonia baumannii Lem. Plantă cu tulpini groase și înalte de cca 0,40 m, frunze colorate în verde-închis, cărnoase, rotund-reni- forme, cca 7 cm lungime și 11 cm lățime, așezate aproape simetric. Pedunculii florali drepți, rigizi, de culoare roșie, destul de numeroși, purtînd fiecare pînă la 6 flori mari (cca 8 cm diametru), erect-pedunculate, de culoare roz spre roșu și cu miros plăcut. Tuberculi mari.

Begonia boliviensis A. DC. Specie cu tulpină suculentă, cca 0,38 m înălțime. Florile, cca 5 cm lungime și 1 cm lățime, nu se deschid complet. Frunze rotunde sau lat-reniforme, de cca 11 cm lungime și 3 cm lățime, vîrf ascuțit, la bază cordiform-neregulate, cu marginea crestată, aspect creponat datorită nervurilor foarte adînci de pe partea superioară. Tuberculi mari, rotunzi, turtiți.

Begonia convolvulacea A. DC. Specie cu pețiol glabru, 15 cm lungime, frunze rotunde cu diametru de cca 13 cm, la bază asimetric-cordiforme și colorate în verde-închis, lucioase pe partea superioară. Flori mici, albe, de cca 1 cm diametru. Este decorativă prin frunze.

Begonia corallina Carr. (syn. B. corallina hort.). Specie cu tulpini (cca 1,5-2 m înalte) lemnoase, divergente, cu frunze oblonge, de cca 18 cm lungime și 4,5 cm lățime, cordiforme, netede, nedantelate, pe partea superioară veriz-închis, iar pe cea inferioară cu purpuriu pe margine; la bază au un lob mare. Flori dispuse în ciorchine pendent, lung-pedunculat, roșii-corai. În condiții normale înflorește tot timpul anului. Decorativă prin flori.

Begonia crispula Brade. Specie cu frunze rotunde sau lat-reniforme de cca 10 cm lungime, la bază cordiforme, cu marginea crestată, cu aspect creponat datorită nervurilor foarte adînci de pe partea superioară. Florile, de 5 cm diametru, dispuse în inflorescențe de cca 14 cm lungime. Sînt decorative prin frunze.

Begonia davisii Veitch. Specie cu tulpini scurte, cca 7,5 cm lungime și 5,5 cm lățime, neregulat-cordiforme, cu partea inferioară roșiatică, iar cea superioară de un verde-închis, ușor-pubescentă. Pedunculul principal are cca 30 cm înălțime, prevăzut în vîrf cu cîte trei flori de cca 5,5 cm în diametru, colorate în roșu-stacojiu. Tuberculi mici, rotunzi, turtiți. A contribuit la obținerea speciei de Begonia tuberhybrida.

Begonia decora Stapf. Specie cu frunze ovate, cca 10 cm lungime, 8 cm lățime, cu vîrf ascuțit, la bază asimetric-cordiforme, fin-dentate; partea superioară papiloasă de culoare maro-roșiatică-lucioasă, iar de-a lungul nervurilor galbene-verzi cu peri aspri; partea inferioară roșie, de-a lungul nervurilor, verde. Partea subterană a plantei este reprezentată de un rizom tîrîtor pubescent. Flori mari de culoare roz dispuse într-o inflorescență de cca 4 cm lungime, ovar cu peri scurți de culoare roșie. Plantă decorativă prin frunze.

Begonia dregei Otto et Dietr. Plantă înaltă de cca 0,45 m. Frunze ovale cu vîrf lat-ascuțit, la bază cordiforme, slab-lobate și crestat-dentate, avînd partea inferioară verde-mat și cu nervuri roșii, iar partea superioară verde-închis. Pețiolul frunzei de cca 6 cm lungime, iar inflorescența scurtă, reprezentată de cîteva flori albicioase. Florile mascule au 2-4 petale, iar cele femele 5 petale. Plantă decorativă prin frunze. modificată

Begonia foliosa H.B.K. Specie cu tufă ramificată, cu ramurile pendente la maturitate și prevăzute cu frunze mici, foarte scurt-pețiolate, lunguieț-eliptice și ușor asimetrice, cu vîrf ascuțit, puțin dentate spre vîrf, glabre, de un verde-mat pe partea inferioară și verde-închis pe cea superioară. Flori mici, albe, dispuse cîte 1-2 în inflorescențe. Cele mascule au 4 petale, iar cele femele 5 petale. Plantă decorativă prin frunze.

arată toate definițiile

Intrare: begonie
 • silabație: -ni-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • begonie
 • begonia
plural
 • begonii
 • begoniile
genitiv-dativ singular
 • begonii
 • begoniei
plural
 • begonii
 • begoniilor
vocativ singular
plural

begonie

 • 1. Gen de plante ornamentale, cultivate pentru flori și pentru frunzele lor decorative (Begonia).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: