18 definiții pentru banană

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BANANĂ, banane, s. f. 1. Fruct de banan, având culoare galbenă, formă lunguiață, miez făinos, zaharos și aromat. 2. Piesă de contact electric formată dintr-un mic cilindru metalic învelit pe jumătate în ebonită, care se montează la capătul unei conducte de curent. – Din fr. banane.

bana sf [At: PANȚU, PL. / Pl: ~ne / E: fr banane] 1 Fruct de banan, de culoare galbenă, cu forma lunguiață, cu miezul cărnos, fainos, zaharos și aromatic. 2 Piesă de metal, cilindrică, înfășurată, pe jumătate, într-un manșon izolant, care se montează la capătul unei conducte electrice pentru a stabili contactul electric.

banánă s.f. 1 (bot.) Fruct al bananului, care are culoarea galbenă, forma lunguiață și miezul făinos, zaharos și aromat. 2 (tehn.) Piesă metalică, de forma unei fișe mici, acoperită parțial sau total cu un manșon izolant, care se montează, de obicei, la capătul unui cordon electric, pentru a stabili un contact conductiv amoviabil sau pentru a permite trecerea unui semnal digital, optic etc. • pl. -e. /<fr. banane.

*BANA (pl. -ane) sf. 🌿 Fructul bananului (👉 BANAN) [fr.].

BANANĂ, banane, s. f. 1. Fruct de banan, având culoarea galbenă, formă lunguiață, miez făinos și aromatic. 2. Piesă de contact electric formată dintr-un mic cilindru metalic învelit pe jumătate în ebonită, care se montează la capătul unei conducte de curent. – Din fr. banane.

BANANĂ, banane, s. f. 1. Fructul bananului; are o formă lunguiață și este cărnos, făinos, zaharos și aromatic. 2. Piesă de metal, înfășurată într-un manșon izolant, care se montează la capătul unei conducte electrice și se introduce într-o bucșă pentru a stabili contactul electric.

BANANĂ, banane, s. f. 1. Fructul bananului; are formă lunguiață și este făinos, zaharos și aromatic. 2. Piesă de metal care se montează la capătul unei conducte electrice și se introduce într-un dispozitiv pentru a stabili contactul electric. – Fr. banane.

BANA s.f. 1. Fructul comestibil al bananului. 2. Piesă de forma unei fișe mici, care se montează la capătul unei conducte electrice pentru a ușura stabilirea contactului. [Pl. -ne. / < fr. banane, cf. port. banana < cuv. din Guineea].

BANA s. f. 1. fructul bananierului. 2. fișă mică montată la capătul unei conducte electrice pentru stabilirea contactului. (< fr. banane, port. banana)

BANANĂ ~e f. Fructul bananierului. [G.-D. bananei] /<fr. banane

*banánă, f. pl. e (fr. [din limba indiană] banane). Fruct de bananier.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bana (fruct) s. f., g.-d. art. bananei; pl. banane

bana (fruct) s. f., g.-d. art. bananei; pl. banane

bana s. f., g.-d. art. bananei; pl. banane

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

banană (-ne), s. f. – Fruct al bananierului. Fr. banane. Prin formație regresivă s-a obținut banan, s. m. (bananier), fr. bananier; cf. prună, prun.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a bubui banana expr. (er.d. femei) 1. a avea contact sexual cu un bărbat. 2. a practica prostituția.

Intrare: banană
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bana
  • banana
plural
  • banane
  • bananele
genitiv-dativ singular
  • banane
  • bananei
plural
  • banane
  • bananelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bana, bananesubstantiv feminin

  • 1. Fruct de banan, având culoare galbenă, formă lunguiață, miez făinos, zaharos și aromat. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Piesă de contact electric formată dintr-un mic cilindru metalic învelit pe jumătate în ebonită, care se montează la capătul unei conducte de curent. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.