18 definiții pentru azot

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AZOT s. n. Corp gazos simplu, incolor, inodor și insipid, parte componentă a aerului și element esențial al țesuturilor vegetale și animale; nitrogen. – Din fr. azote.

AZOT s. n. Corp gazos simplu, incolor, inodor și insipid, parte componentă a aerului și element esențial al țesuturilor vegetale și animale; nitrogen. – Din fr. azote.

azot sms [At: PONI, CH. 62 / E: fr azote] (Chm) Element simplu, gazos, incolor, inodor, insipid, inactiv chimic, impropriu pentru ardere și respirație, care intră în componența aerului atmosferic în proporție de 4/5 și a țesuturilor vegetale și animale Si: nitrogen.

*AZOT sbst. 🔬 Gaz care intră în compoziția aerului în proporția de 79% și care e impropriu respirațiunii și combustiunii [fr.].

AZOT s. n. Corp gazos simplu, incolor și inodor, parte componentă a aerului; intră în compoziția albuminei și a altor substanțe chimice și este un element esențial al țesuturilor vegetale și animale; nitrogen.

AZOT s. n. Corp gazos simplu incolor și inodor, parte componentă a aerului și element esențial al țesuturilor vegetale și animale; nitrogen. – Fr. azote (< gr.).

AZOT s.n. Element gazos incolor, inodor și insipid, care intră în compoziția aerului atmosferic în proporție de circa patru cincimi; nitrogen. [< fr. azote, cf. gr. a – fără, zoe – viață].

AZOT s. n. element gazos incolor, inodor și insipid, care intră în compoziția aerului atmosferic în proporție de circa patru cincimi; nitrogen. (< fr. azote)

AZOT n. Element chimic gazos care intră în componența aerului în proporție de aproape 80%; nitrogen. /<fr. azote

azot n. corp simplu gazos, incolor și inodor: el formează aproape patru cincimi din aerul atmosferic și are numai proprietăți negative, nu poate întreține nici respirațiunea nici combustiunea.

*azót n. (vgr. ázotos, fără vĭață). Chim. Un gaz care formează vre-o patru cincimĭ (79%), din aeru atmosferic și care nu poate întreținea nicĭ respirațiunea, nicĭ arderea, din care cauză Lavoisier l-a și numit așa. Are o greutate atomică de 14. – Se numește și nitrogen.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

azot (nitrogen) s. n.; simb. N

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PROTOXID DE AZOT s. (CHIM.) gaz ilariant.

PROTOXID DE AZOT s. (CHIM.) gaz ilariant.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AZÓT (< fr. {i}; {s} gr. a- „fără” + zoe „viață”). s. n. Element chimic (N; nr. at. 7, m. at. 14,007, p. t. -209,86°C, p. f. -195,8°C), gazos, mai ușor decît aerul, care se găsește în atmosferă în proporție de 78,4 la sută în volume sau de 76 la sută în greutate. La temperatura ordinară este inactiv, dînd compuși numai în condiții speciale (temperatură, presiune, catalizatori). Este întrebuințat la umplerea becurilor electrice, ca agent frigorigen (a. lichid), la obținerea amoniacului, a acidului azotic, a cianamidei de calciu etc.; nitrogen. A fost descoperit în 1772 de D.R. Rutherford.

Intrare: azot
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • azot
 • azotul
 • azotu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • azot
 • azotului
plural
vocativ singular
plural
N simbol
 • pronunție: en, ne, nî
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • N
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

azotsubstantiv neutru

 • 1. Corp gazos simplu, incolor, inodor și insipid, parte componentă a aerului (în proporție de circa patru cincimi) și element esențial al țesuturilor vegetale și animale; intră în compoziția albuminei și a altor substanțe chimice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: nitrogen
 • comentariu simbol N DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.